Páteční Noční linka: Věk je jenom číslo

16. červen 2023

Ve středověku byli lidé staří, když jim bylo čtyřicet let. Před několika lety považovali lidé v průzkumech za hranici stáří věk 63 let. Švýcaři se za staré považují až kolem osmdesátky a podle studie japonské gerontologické a geriatrické společnosti se termín „starý“ vztahuje na osoby ve věku 75 až 89 let.

Za pomyslnou hranici stáří byl a je považován odchod do důchodu. I ten se ale mění. Dnešní penzisté jsou zvyklí trávit aktivně svůj volný čas, vracejí se i do školy a studují univerzitu třetího věku a častěji než kdy dřív vyrážejí na dovolené včetně zahraničních. Senioři sportují, nakupují na internetu, používají mobily a počítače, mnozí i přes možnost odejít do penze pracují.

Říká se, že věk je jenom číslo. Je to jen otřepaná fráze, která se používá, aby řeč nestála anebo je na ní kus pravdy? Ve kterém věku nebo ve kterém životním období jste se cítili nejlépe? Co věk přináší dobrého do života, když člověk stárne a co mu naopak bere? Kdy jsme vlastně staří a co to znamená?

V dnešní Noční lince se na vaše odpovědi bude těšit Lucie Hostačná. Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio