Pěkná místa v okolí Štramberka a Kopřivnice vám ukáže Lašská naučná stezka

20. březen 2015

Bezručova vyhlídka je jedním z míst, ze kterých se mohou turisté pokochat pohledem shora na Kopřivnici a okolní krajinu. Nachází se v části kopců zvaných Brdy a je součástí Lašské naučné stezky, která vede například i kolem památné Husovy lípy nebo Jasníkovy studánky.

První jarní den se už přihlásil o slovo, a s jarem i chuť vyrazit ven do probouzející se přírody. Dnes vás proto zveme na Bezručovu vyhlídku a řekneme, co zajímavého je tam všechno k vidění a že strategickým místem, odkud vyrazit, může být parkoviště u kopřivnického koupaliště.

„Někteří lidé si to stoupání tady do toho kopce zkracují, ale moc bych to nedoporučoval, je to hodně prudké. Lepší je se držet značky Lašské naučné stezky, která vás dovede až přímo k vyhlídce,“ říká cestou vzhůru náš doprovod, šéf Informačního centra v Kopřivnici Lukáš Filip.

Než vás značka dovede až k Bezručově vyhlídce, můžete se zastavit u Husovy lípy. Dnes je to osamělý, asi 150 let starý strom, v minulosti ale býval součástí aleje. „Je to vlastně poslední strom té aleje a jestli se nepletu, tak obvod kmene je 450 centimetrů,“ loví v paměti Filip.

Motýlí údolí a Jasníkova studánka

„Motýlí údolí je v podstatě část, po které teď půjdeme. Dnes to tak nevypadá, ale v době dvacátých let ty stromy nebyly tak vzrostlé, svítilo tady hodně sluníčko a motýli tady byli ve velkém počtu. Dnes je to už spíše vzrostlý les,“ vysvětluje šéf informačního centra.

Jasníkova studánka byla vybudována na památku místního básníka, vlastním jménem Adolfa Míčky. „Měl poměrně krátký život (1888-1928 – pozn. red.), v určité fázi svého života byl spíš takový samotář světoběžník. Tady do Motýlího údolí se chodil rád inspirovat krajinou. A na památníku by měla být vytesána část jeho básně,“ říká Lukáš Filip.

Štramberský Kotouč

I když současná Bezručova vyhlídka má podobu dřevěné stavby zatím jen poměrně krátce, celé místo má už svou mnohem delší historii. A je dost pravděpodobné, že i Petr Bezruč, po kterém má jméno, tudy kdysi chodil.

Kopřivnická část Lašské naučné stezky má celkem 18 zastavení a zavede vás mimo jiné na Červený kámen nebo Bílou horu. Dále pak turistická stezka pokračuje štramberskými trasami.

Další informace o Lašské naučné stezce najdete například na webu www.lasska-brana.cz a samozřejmě v audio záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento díl pak spolu s dalšími najdete také v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio