Pět škol v Moravskoslezském kraji bude od září testovat kombinovanou výuku

26. srpen 2021 15:53

Některé dny online a některé dny v lavicích. Tahle bude vypadat nový školní rok pro některé studenty pěti škol v Moravskoslezském kraji. Rozhodly se totiž zapojit do experimentu ministerstva školství, které chce zjistit, jak to budou děti i učitelé zvládat. Do budoucna by pak kombinovanou výuku někde zavedlo nastálo. Do průzkumu se zapojilo přes sedm desítek škol v České republice.

Zástupce ředitele střední polytechnické školy v Havířově Tomáš Kostka už má veškeré vybavení na distanční výuku připravené. Stejně jako pět dalších škol se totiž i tahle zapojila do experimentu Ministerstva školství a od září bude mít kombinovanou výuku.

„Klasická výuka má nějaké plusy i mínusy, distanční vzdělávání taky. A to kombinované vzdělávání je vlastně kombinací toho. A my se budeme snažit z každého toho typu vzít pozitiva a propojit to,“ vysvětluje Kostka.

Simona Daňhel Sudacká, která má kombinované vzdělávání na škole pod sebou, už má na pokus vybranou i třídu. „Je to průřez všemi typy žáků. Jsou tady velmi chytří žáci, jsou tady takoví ti střední, jsou tady žáci méně nadaní. Takže máme široký záběr,“ říká.

Studenti třetího ročníku elektrotechniky budou mít online dva dny v týdnu. „Určitě to nebude pátek, protože psychologie je mocná čarodějka – nechceme, aby žáci cítili, že mají den navíc k víkendu. Takže to budeme situovat někam doprostřed týdne,“ dodává Sudacká.

Odborné předměty si studenti odsedí v lavicích, on-line budu mít spíš všeobecné vzdělávání.

V projektu jsou i základky

Do experimentu s kombinovanou výukou se ale zapojily v Moravskoslezském kraji i dvě základní školy – obě soukromé. Jednou z nich je opavský Erazim.

„Naše škola se rozhodla pro kombinovanou výuku v rámci takzvaného touzapa – toulky za poznáním, což je u nás model, kdy děti jsou týden na nějaké výpravě, kde mají řízený program. A pak jsou tři týdny doma, kde si pracují na svých výstupech. Do toho mají online hodiny, které jsou dobrovolné, a podporu třídního učitele,“ říká za Erazim Veronika Morongová.

Na konci školního roku zašle všech 72 zapojených škol výsledky experimentu ministerstvu. To pak rozhodne, jestli v některých případech zavede kombinovanou výuku nastálo.

Spustit audio

Související