Plánovaný obchvat Havířova má zasáhnout pomníky obětí Životické tragédie

27. březen 2023 15:39

Obyvatelé havířovských Životic chtějí, aby se změnila trasa plánovaného obchvatu města. Cesta má totiž podle plánů vést místy takzvané Životické tragédie. Na konci války tam gestapo zastřelilo 36 mužů, další desítky lidí nacisti odvlekli do koncentračních táborů.

„Tady povede čtyř proudá silnice dálničního typu. Přímo tady, jak stojíme. Takže tento pomníček je stavbou bezprostředně ohrožen,“ ukazuje Martin Cyž ze spolku Životice sobě.

Podél cesty ale i v lese kolem stojí pomníčky obětí ze srpna 1944. Jako pomstu za partyzánskou akci tady gestapo zastřelilo 36 mužů z obce i okolí.

„Když se řeknou Životice, tak se všem vybaví Životická tragédie a sady,“ říká Cyž. A právě přes ovocné sady a místa střelby nakreslili projektanti trasu nové silnice. Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic připomíná její hlavní účel: „Pomoci regionu učinit dopravu bezpečnější, plynulejší a samozřejmě komfortnější.“

Jenže životičtí jsou ostře proti. Helena Peterková se stará o pomníčky svých předků v lese blízko domu. O tragédii slýchala od dětství. Zemřel tu její prastrýc a jeho syn Tadeusz, měl 18 let. „To je to místo, kde je jejich krev, kde zemřeli. Neumím si představit, které jiné místo je důstojné pro ten pomníček,“ říká paní Peterková.

Také paní Marta se od dětství stará o pomníčky. Vadí jí, že se s ní o plánované silnici nikdo nebavil. „Ve škole jsme se učili o Lidicích, ale o Životicích nikdo neřekl ani půl slova,“ připomíná.

Stavba I/11 už má územní rozhodnutí. Právě teď probíhá posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Na případné změny v projektu je podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla ještě čas. „Hodně práce máme před sebou a to je prostor právě pro zohlednění těchto detailních místních požadavků,“ dodal Rýdl.

Na komunikaci s obyvateli Životic a dalších obcí v okolí si teď stát najal za 870 tisíc korun soukromou agenturu. Ta má obyvatele Životic přesvědčit, že silnice pro ně bude prospěšná.

Spustit audio

Související