Plochá dráha zůstane v Kopřivnici i po modernizaci letního stadionu

19. červenec 2018 19:12

Jediný okruh pro jízdy ploché dráhy v kraji v Kopřivnici zůstane. Radnice teď připravuje žádost o státní dotaci na rekonstrukci letního stadionu, která s oválem nadále počítá. Podle prvního návrhu modernizace stadionu přitom měla dráha skončit.

Plochodrážní speciály brázdí kopřivnický ovál teprve druhou sezónu po obnovení činnosti místního klubu. Jeho činovníky vyburcoval k aktivitě první nápad města na rekonstrukci starého letního stadionu bez dráhy pro motorky. Radnice ale tehdy nedostala státní dotaci. Teď to zkouší znovu, s plochodrážníky už ale počítá.

Plochá dráha v Kopřivnici má šanci na své další fungování

03198560.jpeg

Příznivci ploché dráhy a členové motoklubu klubu v Kopřivnici si oddechli. Plánovaná rekonstrukce letního stadionu, která počítala se zrušením plochodrážního oválu, totiž letos nezačne. Město nedostalo dotaci. Členové klubu teď slibují, že jízdy speciálních motorek na stadionu obnoví.

 „Ustoupil Atletický klub Emila Zátopka, který slevil z osmidráhy tartanové,“ popisuje dohodu starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný z ODS.

Stavět by se mohlo nejdříve příští rok na podzim. „Pokud se to bude realizovat, tak zůstane šestidráha tartanová a osmidráha pouze v tom úseku na sprinty," dodává.

Nový návrh srovnává s původním plánem na zrušení ploché dráhy místopředsedkyně atletického klubu Jana Feilhauerová: „Je to pro nás horší stav, nicméně je to řešení.“ Oproti současnému stavu to ale podle ní bude výrazný pokrok.

Jako kompromis berou nápad také plochodrážníci. Místopředseda klubu Richard Dufek sice oceňuje, že město plochou dráhu zachová, žádné novinky ale podle něj rekonstrukce nepřinese:

„Všechno z našeho pohledu zůstane ve stávajícím stavu, co se týče plochodrážního oválu a přilehlého depa. Jediné, k čemu dojde, tak budeme mít minimálně na jednu sezónu pozastavenou činnost na oválu.“

Podobný stadion kombinující plochou dráhu, atletiku a fotbal v zemi nikde neexistuje.

Čtěte takéV Kopřivnici uzavřeli první obnovenou sezónu ploché dráhy. A zřejmě nebyla poslední

Projektanti si tak teď lámou hlavu nad způsobem, jak zabránit zašpinění tartanové plochy pro atletiku od prachu z ploché dráhy.

 „Kromě zavlažování plochy pro fotbal, tak také systém kropení toho plochodrážního oválu, kde by se dala využít také jímka pro vodu dešťovou,“ navrhuje starosta Miroslav Kopečný s tím, že do úvahy přichází také možnost odebírat vodu vypouštěnou dosud bez užitku do potoka z blízkého koupaliště.

Atleti i přesto předpokládají, že tartan by musel minimálně jednou ročně vyčistit speciální stroj.

 

 

autor: Michal Polášek
Spustit audio