Po nucené pauze lidé opět vyrazili na nákupy i do větších obchodů třeba s oblečením

28. duben 2020 06:20

Větší obchody znovu ožily. Po šesti týdnech se pro veřejnost opět otevřelo třeba i největší outletové centrum v regionu. Přivítat návštěvníky mohlo o dva týdny dřív než jiná velká nákupní centra díky tomu, že jednotlivé provozovny mají vstupy přímo z ulice.

První auta se zákazníky začala k nákupnímu centru přijíždět už tři čtvrtě hodiny před otevřením. „Přijeli jsme se podívat na boty. A nakupování už nám chybělo,“ komentují lidé několikatýdenní uzavření obchodů. A třeba panu Josefovi nevadilo, že musel stát ve frontě.

Čtěte také

Obchody se na otevření připravovaly už o víkendu. „Schovali jsme zimní bundy, celé vyčistili a vydezinfikovali a dali nové zboží. Nikdy to tady nebylo tak čisté jako teď,“ směje se prodavačka. Dodává, že po šesti týdnech na ošetřovném s dítětem je zase ráda v práci.

Před vstupem do jednotlivých provozoven je plakátek s informacemi, jaká pravidla musí zákazníci dodržovat. Na parkovišti je stojan s rouškami, rukavicemi i dezinfekcí pro zákazníky zdarma.

Nesmyslná omezení?

Centrum chce nájemcům pomoci. Například i tak, že jim sníží nájmy. Propad tržeb kvůli koronavirové krizi odhaduje na 20 procent. „Dlouho se nevědělo, jak bude co probíhat. Nebyly jasné žádné noty, podle kterých by se mělo jet. To, že se nakonec otevřelo dřív, je pro naše nájemce samozřejmě jen dobrá zpráva, nicméně některá opatření, jsou podle mne i lidí z naší branže trošičku nesmyslná. Na druhou stranu to musíme přijmout, jaké to je, abychom ten byznys co nejrychleji nastartovali,“ říká ředitel ostravské Outlet Arény Petr Leder.

Mezi omezeními, která by se podle něj měla co nejrychleji uvolnit, patří zákaz zkoušení věcí v kabinkách.

Spustit audio

Související