Po stopách rysů, vlků a medvědů. V Beskydech začíná 40. ročník sčítání šelem

16. únor 2024 14:13

Na desítky tras v Beskydech dnes vyrazili ochránci přírody a ekologové. Už počtyřicáté budou sledovat pohyb velkých šelem a pokusí se zjistit, kolik žije v horách vlků a rysů. Pomůžou jim i snímky z mnoha fotopastí rozmístěných po horách.

Jsme u přehrady Šance, fotopast ukázala čerstvý snímek rysa. V noci šel okolo. A oko znalce z Hnutí DUHA ho už podle typického zbarvení pozná. Rysů je momentálně v Beskydech odhadem asi 10 dospělých jedinců plus mláďata. Dnešní a zítřejší sčítání to upřesní.

Kontrola fotopasti u přehrady Šance v Beskydech

„U vlků je to úplně stejně jako u těch rysů. Mláďata jsou nejcitlivější. A vzhledem k teritoriu těch zvířat nemůžeme říct, že jsou to beskydští vlci. Jsou to vlci, kteří přecházejí na slovenskou stranu. Mohli bychom to odhadovat asi na čtyři smečky,“ říká František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Čtěte také

Mapování pohybu šelem se dělá i proto, aby se více chránily trasy, po kterých se šelmy pohybují, aby se tam nestavěly třeba ploty.

Až do soboty se budou zkoumat i sebemenší nalezené stopy včetně trusu. „Jen na moravské straně CHKO Beskydy je nějakých šedesát tras, které se během těch dvou dnů projdou. Během těch dvou dnů můžeme pokrýt celé to rozsáhlé území, které má rozlohu kolem 2000 kilometrů čtverečních, a zjistit, kde aktuálně se ty velké šelmy nacházejí. Ani ne tak početnost jako prostorovou distribuci velkých šelem na daném území,“ dodává Michal Bojda z Hnutí Duha.

Mapování šelem se netýká jenom Beskyd, ekologové zamíří také směrem na Slovensko.

autor: Martin Knitl
Spustit audio