Po velikonočním půstu přišel čas na vepřovou krkovici s cibulí a slaninou

Dopřát si po skončení dlouhého půstu na Velikonoce něco masového a typicky českého nemusí být vůbec špatný nápad. Recept na vepřovou krkovici s grilovanou cibulí a slaninou předvedl šéfkuchař František Eger z plzeňské restaurace Na spilce v areálu Plzeňského pivovaru. Nebojte se inspirovat.

Vepřová krkovice s grilovanou cibulí a slaninou

600 g vepřové krkovice (ideálně od kotlety)
2 cibule
slaniny
sůl
pepř
olej nebo sádlo

Postup:

Pokud nemáme maso nakrájené od řezníka, nakrájíme je a lehce naklepeme, aby byly kusy stejně vysoké. Následně osolíme a opepříme.

Pokud nemáme maso nakrájené od řezníka, nakrájíme je a lehce naklepeme, aby byly kusy stejně vysoké. Následně osolíme a opepříme

Maso na rozpálené pánvičce orestujeme na středním ohni. Pokud bychom ho dali na studenou pánvičku, pustí vodu a ztuhne. Stejný průběh by byl, kdybychom ho pekli pomalu.

Maso restujeme podle jeho tloušťky. Přibližně tři až čtyři minuty. Hotové maso poznáme podle toho, že v něm po zmáčknutí nezůstane důlek.

Cibuli nakrájíme na silnější plátky. Slaninu nakrájíme na nudličky nebo na kostičky a společně na rozpálené pánvičce s olejem nebo sádlem orestujeme. Cibule by měla změknout (ideálně al dente – na skus) a nemusí ani příliš chytit barvu.

Cibuli se slaninou dáváme při servírování na maso a jako přílohu podáváme pečený brambor s tvarohovou rozhůdou.

Co je rozhůda?

Jedná se o pomazánku z tvarohu, kde mimo tvarohu použijeme také kysanou smetanu, nasekanou pažitku, sůl, pepř, kmín, drcený česnek. Vše stačí jen dobře promíchat.

Maso restujeme podle jeho tloušťky. Přibližně tři až čtyři minuty. Hotové maso poznáme podle toho, že v něm po zmáčknutí nezůstane důlek

František Eger

Vyučil se v Železné rudě na Učilišti Spotřebních družstev. Miluje maso i sladké. Devět let pracoval v Rakousku, kde se učil od starého zkušeného horského kuchaře. V Plzni pracoval v Parkhotelu. Dnes šéfuje obrovské kuchyni restaurace Na spilce v areálu Plzeňského Prazdroje. Je veselý, sdílný a zapálený do vaření.