Podchlazená holčička nalezená v babyboxu ve Frýdku-Místku stále bojuje s infekcí

15. květen 2013

Novorozená holčička, kterou včera našli odloženou v babyboxu ve Frýdku-Místku, zůstává v intenzivní péči lékařů. Přes noc se specialistům z ostravské fakultní nemocnice podařilo její stav stabilizovat, děvčátko pojmenované Žofie ale bojuje s vrozenou infekcí.

„Po přijetí byla stále velmi podchlazená, neměla ošetřen pupečník a měla vrozenou infekci, ovšem teplotně se již podařilo lékařům holčičku stabilizovat, nicméně stále u ní probíhá infekt, který se lékaři snaží v dané chvíli zastavit,“ přiblížil mluvčí ostravské nemocnice Tomáš Oborný.

Policie se případem prozatím nezabývá. Samotné odložení dítěte do anonymní schránky totiž trestným činem není.

Nemocná Žofie je druhou holčičkou vloženou do babyboxu frýdecko-místecké nemocnice za dobu jeho existence. Celkem odložili rodiče do vyhřívaných schránek v Moravskoslezském kraji jedenáct dětí.

„Já si myslím, že je to dobré, než aby ta miminka zůstala někde v popelnici, aspoň se ty děti dostanou do dobrých rukou,“ myslí si například Kateřina Klugová z Nového Jičína. Speciální schránky mají i své odpůrce, a to včetně České neonatologické společnosti.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nicméně plánuje, že bude síť anonymních schránek nadále rozšiřovat – navzdory oponentům i stávajícím finančním problémům.

„Pereme se s každou korunou. Dneska jsem v situaci, že pro mě je největší zátěží vlastně servis starých babyboxů, na které se samozřejmě těžko shánějí peníze a dárci,“ vysvětlil.

Další babybox v kraji by měl vzniknout v Havířově. V celé České republice jich funguje už 56.

autor: iha
Spustit audio