Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji klesl v dubnu na 5,8 procenta

8. květen 2021 04:14

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji klesl v dubnu o 0,1 procentního bodu na 5,8 procenta. Práci nemělo na konci měsíce 47.039 lidí, o 544 méně než na konci března. Oproti dubnu 2020 bylo uchazečů o 5388 více a jejich podíl byl vyšší o 0,8 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Kraj má třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi po Ústeckém a Karlovarském kraji, v obou je podíl nezaměstnaných rovných šest procent. V celém Česku klesla nezaměstnanost meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 4,1 procenta. Úřad v zemi evidoval na konci dubna 297.876 lidí bez práce.

Vedoucí oddělení zaměstnanosti ostravské pobočky úřadu Vladana Purdeková řekla, že pokles nezaměstnanosti je pro duben celkem typický, protože se rozjíždějí sezonní práce, zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. „V tomto měsíci pouze dvakrát od roku 1995 došlo ke zvýšení počtu nezaměstnaných, a to v loňském roce a v roce 2009,“ řekla Purdeková.

V kraji ubylo nezaměstnaných ve všech okresech s výjimkou Karvinska, kde se projevuje útlum těžebního průmyslu a do evidence tam přibylo 496 uchazečů. Okres Karviná byl v dubnu v čele tří statistik v celé republice: Je tam nejvyšší podíl nezaměstnaných, v dubnu vzrostl o 0,4 procentního bodu na 9,3 procenta, nejvyšší byl i procentuální nárůst počtu nezaměstnaných, který činil 3,4 procenta, a také tam připadá nejvíce uchazečů na jedno volné pracovní místo, a to 12,5.

Nejvyšší úbytek nezaměstnaných v kraji zaznamenal díky rozjezdu sezonních prací okres Bruntál. Z evidence úřadu tam ubylo 382 uchazečů a podíl nezaměstnaných klesl o 0,6 procentního bodu na 6,5 procenta. Nejnižší nezaměstnanost v kraji má s podílem 3,1 procenta Opavsko, kde nezaměstnanost klesla meziměsíčně o 0,2 procentního bodu.

Čtěte také

Podíl nezaměstnaných se vypočítává z počtu uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, kteří mohou bezprostředně nastoupit do práce. Na konci dubna jich bylo v Moravskoslezském kraji 44.440. „Bylo to o 634 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 5441 osob,“ uvedla Purdeková. Celkový počet lidí v evidenci úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou ihned nastoupit do práce, například nezaměstnané v pracovní neschopnosti.

Purdeková řekla, že do evidence úřadu se zařadili i někteří pracovníci z oborů nejvíce postižených koronavirovou krizí, například z gastronomie. Nebyl jich ale podle ní velký počet, protože zaměstnavatelé využívají vládních podpůrných programů, některé zaměstnance si drží a počítají s nimi pro rozjezd po skončení vládních omezení.

Tři miliardy na Antivirus

Krajská pobočka úřadu už v rámci programu Antivirus obdržela žádosti od více než 7400 žadatelů. „Postupně od dubna loňského roku nám bylo doručeno přes 43.000 vyúčtování. Z toho již bylo téměř 40.000 předáno k vyplacení. Celkově byly vyplaceny v našem kraji více než tři miliardy korun a podpořeno tímto příspěvkem bylo přes 350.000 zaměstnanců,“ řekla Purdeková.

Začala opět většina rekvalifikačních kurzů, které dosud byly kvůli koronaviru hodně omezeny. „Ale platí, že tam může být maximálně deset osob, to znamená devět účastníků a jeden lektor,“ řekla Purdeková. Největší zájem byl o kurzy účetnictví, daňové evidence s využitím výpočetní techniky, kurz strážných a také o kurzy z oblasti sociálních služeb.

Čtěte také

Úřad evidoval na konci dubna 13.252 volných pracovních míst. „Jejich počet byl o 112 nižší než v předchozím měsíci a o 1789 nižší než ve stejném měsíci minulého roku,“ uvedla Purdeková. Na jedno volné pracovní místo připadalo v kraji v průměru 3,5 uchazeče.

„Zaměstnavatelé nejvíce poptávali stále podobné profese jako v minulých měsících, to znamená montážní dělníky, uklízeče, pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur, obsluhu zařízení na zpracování kovů nebo pomocné pracovníky ve výrobě a ve stavebnictví,“ řekla Purdeková.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související