Podzimně laděné truhlíky se lehce promění v adventní. Jedle normandská poslouží jako základ

23. listopad 2023

Podzimní venkovní výzdoba se dá velmi lehce proměnit ve vánoční pohádku, až nastane ten správný adventní čas. Letos vychází první adventní neděle na 3. prosince.

„Podzimní vypichovaný dekorativní truhlík musí mít zelenou základnu. Na tu se hodí stálezelené větvičky keřů jako je břečťan nebo mahonie. Pokud si chcete základ ponechat přes celou zimu, napíchejte si do truhlíků chvojí. Jehličí splní atribut podzimu i zimy a před Vánocemi už vyměníte jen přízdoby,“ radí florista Petr Kopáč.

Jedle normandská neopadává

Podle floristy Petra Kopáče je nejlepším jehličnanem do truhlíků jedle. A úplně dokonalá je jedle normandská. „Má totiž jednu výbornou vlastnost. Jehličí, které postupně usychá, neopadává jako u ostatních jehličnanů, ale naopak se jakoby přicucne k větvi a zůstane tam přischlé až do jara,“ říká florista.

Možná by vás nenapadlo použít jako přízdobu odkvetlý šeřík. Z květů se na podzim stanou tvrdá semena, která velmi dobře drží tvar i přes zimu. Barva je tmavá, ale dá se nabarvit tak, aby to ladilo k podzimu nebo zimě. Tato přízdoba vypadá velmi dobře a vydrží.

Klokočí je malý strom nebo keř, který je k vidění například v Polabí. Plody jsou nejdřív zelené, pak se barví do hněda, připomínají buclatý zvonek. Plody klokočí se mohou navléknout na nit nebo drátek a vytvořit závěs. Uvnitř je oválné semínko zvané klokočka, kterou naši předkové používali k výrobě růženců.

Florista Petr Kopáč s plody a listy vhodnými na podzimní výzdobu

Do tavné pistole správné lepidlo

Oranžové lampionky mochyně dodají upršeným listopadovým dnům lepší náladu. Velmi hezká je mochyně i bez oranžového obalu. Po něm zbude už jen pavučinka a uvnitř uvidíte oranžové semínko.

„Mám ale další vychytávku, jak tzv. lampionky uchytit na dekoraci. Pokud budete lepit tyto přízdoby tavnou pistolí, nebude vám to držet, povrch mochyně je totiž mastný. Lepidlo se uchytí jedině na tenkém stonku.

A když už jsme u tavných pistolí: každé lepidlo, které si koupíme, má jinou teplotu tání. Silikon se někdy roztaví příliš, jindy zůstávají na dekoraci nevzhledné nitky. Proto je velmi důležité mít do tavné pistole to správné lepidlo. V obchodě vám určitě poradí,“ vysvětluje florista Petr Kopáč.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.