Policie se chystá na dopravní komplikace během Dnů NATO v Mošnově

19. září 2019 13:33

Policie očekává, že v souvislosti s víkendovými Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR nastanou v okolí letiště v Mošnově na Novojičínsku dopravní komplikace. Apeluje proto na řidiče, aby vyjeli včas a počítali s případným zpožděním, což platí především pro cestující, kteří mají v době konání akce z letiště odlétat. Zdržení může představovat desítky minut, v krajním případě lze hovořit i o hodinách, sdělila ČTK policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Akce se bude nedaleko Ostravy konat v sobotu i neděli. Je zdarma a loni ji navštívilo přibližně 220.000 lidí. „Každá komunikace má určitou kapacitu a vzhledem ke kumulaci tak vysokého počtu vozidel na jednom místě v jednu dobu je zajištění zcela plynulého provozu po oba dny v podstatě nemožné,“ uvedla Štětínská.

Čtěte také

Náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Daněk řekl, že největší dopravní problémy se tradičně očekávají na silnici I/58 v obou směrech, tedy z Ostravy i Příbora, a také na příjezdu z dálnice přes Studénku.

„Je třeba upozornit na obezřetnost při jízdě po silnici I/48 mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem, kde stále probíhají stavební práce. Provoz je proto veden pouze v jednom jízdním pruhu v každém směru. Ve směru od Frýdku-Místku je sjezd na silnici I/58 umožněn přes mimoúrovňovou křižovatku Příbor-západ,“ uvedla Štětínská.

Největší nápor v dopravě je podle ní každoročně mezi 07:00 a zhruba 12:00. „Všude budou policisté a budeme dělat maximum pro to, aby se diváci a účastníci dostali na akci včas. Je možno využít i alternativní dopravy, což jsou vlakové spoje nebo jízdní kola,“ řekl Daněk.

Doplnil, že policie tradičně zprovozní speciální telefonní linku 596 110 927, kde bude podávat aktuální informace o dopravní situaci v češtině i angličtině.

Vlakem nebo na kole

Ve Studénce budou mimořádně zastavovat i rychlíky Českých drah (ČD) a RegioJetu, které tam běžně nestaví. ČD vypraví mimořádné vlaky z Prahy, Brna a Olomouce. Od nádraží ve Studénce budou kyvadlově jezdit autobusy. Speciální autobusy budou jezdit také mezi Ostravou a místní částí Petřvaldu Petřvaldíkem.

Městská policie bude u vstupů do areálu Dnů NATO provozovat bezplatné kolárny s celkovou kapacitou 10.000 kol. Podrobnější informace nejen o dopravě najdou zájemci na stránkách www.natodays.cz.

Během dvou dnů akce uvidí lidé v 16 hodinách programu 70 dynamických ukázek. Dnů NATO, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, se zúčastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky ze 17 zemí.

Konvertoplán CV-22B Osprey
zdroj: ČTK
Spustit audio