Policie testuje zavedení hraničních kontrol na Jablunkovsku. Kvůli migrantům

5. listopad 2019 06:20

Téměř tři stovky policistů, vojáků, celníků a hasičů nacvičují na východě republiky zásah proti nelegálním migrantům. I dnes budou hlídat desítky kilometrů u hranice se Slovenskem v Mostech u Jablunkova. Letos je to druhé podobné cvičení, které by mělo v reálných podmínkách otestovat spolupráci záchranářů a ozbrojených složek. Právě přes Jablunkovsko vede předpokládaná migrační trasa.

Jsme v lese kousek od hranice. Právě tady se podařilo zadržet skupinu migrantů, tedy figurantů v rámci cvičení. Po prohlídce postupně nastupují do autobusu.

Prvním úkolem je roztřídit migranty podle zdravotního stavu, označit je barevnou páskou. A případně poslat vedle do ošetřoven. Hlavně kvůli infekcím. „Ve chvíli, kdy zjistíme, že osoba je zcela zdravá, dostane zelenou pásku a prochází celým registračním procesem dál,“ potvrdil Miloš Navrátil ze Zdravotnického zařízení ministerstva vnitra.

Průchod dlouhým stanem pokračuje pod nápisem AZYL. „Na tomto pracovišti určitě padne důležitá otázka, jestli migrant chce zažádat v České republice o mezinárodní ochranu, nebo jestli žádat vůbec nebude,“ říká Renata Grecmanová, mluvčí cizinecké policie.

V několika dalších sekcích se potom řeší doklady, fotografie, otisky prstů a cílem je migranty co nejvíce roztřídit. Odtud potom pojedou do dalších zařízení policie, státní správy, podle situace.

Je to už osmé takové cvičení v České republice. Hasiči se starají o celkové zázemí, vojáci hlídkují v lesích okolo, v akci jsou i drony a další technika. Nejvíce migrantů policie odhalila v roce 2015, zhruba 8500.

autor: mrk
Spustit audio