Policisté zadrželi podezřelého, který Ostravské univerzitě vyhrožoval střelbou

11. září 2024 15:24

Policistům se podařilo dopadnout muže, který dnes anonymně vyhrožoval střelbou na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Akutní nebezpečí už podle policie nehrozí.

Univerzita preventivně evakuovala zaměstnance a uzavřela své budovy. Podle policejní mluvčí Soni Štětínské pachatel zároveň vyhrožoval jedné z jihomoravských nemocnic. V Ostravě ho po poledni zadržela zásahová jednotka.

„Vzhledem k charakteru oznámení přijali policisté okamžitě nezbytné preventivní opatření k zajištění bezpečnosti osob, směřovali ho primárně ke zmíněnému místu útoku. Se zadrženým mužem podezřelým z trestného činu nebezpečné vyhrožování pracují kriminalisté, realizují úkony trestního řízení a věcí se i nadále zabývají,“ upřesnila mluvčí policie.

Doplnila, že o hrozbě se policisté dozvěděli od svých jihomoravských kolegů. „Dopoledne přijali jihomoravští kolegové informace o výhrůžce zaslané na adresu zdravotnického zařízení v jejich kraji, kdy neznámá osoba popisovala určité skutečnosti související s poskytováním zdravotní péče,“ uvedla Štětínská.

Podle vedoucího Centra marketingu, komunikace a popularizace z univerzity  Adama Soustružníka nemuseli být evakuováni studenti, protože se zatím v univerzitních budovách nezdržují. Dosud totiž nezačala výuka. „Evakuovali jsme řádově vyšší desítky zaměstnanců,“ řekl Soustružník.

Školy v Česku v posledních dnech čelí výhrůžkám. Výhrůžné e-maily dostávají české školy od minulého úterý. V dopisech jejich autor školám hrozil, že jsou zaminované, případně jim vyhrožoval výbuchem. S podobným problémem se potýkaly i školy na Slovensku.

autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio