Polský a Český Těšín zatím společnou tramvajovou linku neobnoví. Bylo by to příliš drahé

20. duben 2018 07:25

Polský a Český Těšín zatím společnou tramvajovou linku neobnoví. Shodli se na tom zástupci obou stran, kteří už mají v ruce speciální analýzu. Právě ta řešila možný návrat tramvají do ulic.

Na analýze pracovali zástupci obou stran víc než rok. I když se lidé kochají historickými fotografiemi a pobrukují si třeba písně, které opěvují éru před sto lety, dnešní realita je neúprosná.

„Obě města jsou tak zatížena automobilovým provozem, že představa, že se do toho zakomponuje ještě tramvaj, která bude muset splňovat navíc dnešní požadavky pro handicapované občany, pro lepší přístupnost – takové linky se ukazují prostorově, technicky a finančně jako nemožné,“ říká starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL).

Podobně se na to dívá i jeho kolega burmistr polského Těšína Riszard Macura. Říká, že teoreticky tramvajová linka možná je, i v návaznosti na analýzu ale upozorňuje, že náklady by byly obrovské a řešit by se musely již zmíněné problémy.

I proto se spolu s českými kolegy přiklánějí spíše k variantě, že tramvaje se stanou symbolem, který spojuje obě města. Nahlas tak mluví například o replikách historických červených vozů v ulicích nebo speciálních turistických stezkách. Pomoci chce i Těšínské muzeum.

Dávnou trasu tramvají v Českém Těšíně připomíná speciální výstava fotografií

Výstava fotografií Zastávky těšínské tramvaje včera a dnes

Českotěšínský Fotoklub Zvonek připomíná dávnou trasu městských tramvají. Všichni návštěvníci tamní radnice si mohou speciální výstavu projít až do konce března. Vedle sebe tak uvidí historické fotografie s historickými vozy i současnou podobu stanovišť.

„My jsme se podíleli na velice hezkém projektu Zahrada dvou břehů, která vytvořila i systém informačních tabulí. A dovedu si představit, že nějaký takový systém může být vytvořen i tady v tomto případě. Druhá možnost by byla, že by před budovou muzea mohla stát i ta tramvaj in natura,“ naznačuje šéf Těšínského muzea Zbyšek Ondřeka.

Přesné umístění replik a dalších prvků v ulicích zástupci obou Těšínů teprve budou řešit. Už letos ale společně chtějí žádat o dotace, které by nové turistické atrakce mohly zaplatit.

autor: stj
Spustit audio