Pomerančové kuře
Vinařství Gotberg v Popicích je pyšné na svá cenami ověnčená vína, ale zajímavostí je i samotná budova vinařství. Byla oceněna jako Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje 2009 s úchvatný výhledem na Pálavu z otevřené terasy.
Mušovská jezera tady budete mít jako na dlani, stejně jako vlnící se řádky vinohradů a vesničky s věžičkami kostelíků. V krajině dbají na šetrný přístup k přírodě a vinohradům. Dnes jsme se právě u nich inspirovali k přípravě receptu na pomerančové kuře.
Připravte si následující suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- 1 pomeranč
- 2 jarní cibulky
- 1 chilli papričku
- 4 lžíce pomerančového likéru
- 2 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce medu
- mořskou sůl
- 1 lžíci najemno nakrájeného zázvoru
- 1 lžíci najemno nakrájených lístků bazalky
Postup:
- Pomeranč omyjte, nastrouhejte z něj čtvrt lžíce kůry a ovoce nakrájejte na plátky.
- Jarní cibulku a chilli papričku očistěte a nakrájejte najemno.
- V míse smíchejte likér, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, med a sůl.
- Přidejte jemně nakrájený zázvor, bazalku, pomerančovou kůru, jarní cibulku a chilli papričku.
- Promíchejte a polovinu marinády odložte k podávání.
- Do zbylé marinády přidejte nakrájený pomeranč a očištěná osolená kuřecí stehna.
- Maso v marinádě obalte, zakryjte potravinou fólií a nechte nejméně 60 minut marinovat v ledničce.
- Mezitím troubu nechte rozpálit na 180-230 °C. Během pečení maso občas potřete zbylou marinádou.
- Hotová stehna podávejte s odloženou marinádou.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.