Pomník v lesích u Dolní Lomné připomíná pronásledování evangelíků

9. říjen 2015

Na lesním palouku u Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku je pomník s velkým kamenem. Před lety ho místní pamětník našel ve srázu u potoka, kam ho schválně shodili lesní dělníci. Kámen připomíná dobu, kdy se v takzvaném lesním kostelíku scházeli u tajných bohoslužeb pronásledovaní evangelíci.

Lidé v Dolní Lomné to místo nazývají Kostelky nebo Koščulky. Je to lesní palouk, který najdete pod vrcholem Velkého Polomu. Jde o takzvaný lesní kostelík, kde se za protireformace scházeli k tajným bohoslužbám těšínští evangelíci.

„Ty rýhy udělali nářadím lesní dělníci, aby zničili ty symboly. Je škoda, že ty symboly jsou smazány,“ ukazuje Karel Sikora, pamětník a tvůrce obnoveného památníku. Rýhy jsou jen dokladem toho, jak krkolomný osud onen kámen měl.

Jak připomíná místostarosta Dolní Lomné Pavel Boháč, na Těšínsku jsou tři taková místa. „To asi nejznámější je v Komorní Lhotce, kde je pomník třanovského biskupa evangelické církve a třetí místo tady v regionu je v Nýdku. Dalších šest míst najdete v Polsku,“ upozorňuje.

K těmto místním Kostelkám patří ještě jedna lokalita, které se říká Noclegi nebo Noclehy. Je to asi půl kilometru přes dva potoky v prudké stráni. Tam pravděpodobně ti věřící lidé, když se zdaleka sešli, nocovali.

„Jak taková setkání vypadala? Jednalo se o lidi, kteří se shromažďovali v 17. století, hlavně v druhé polovině. Byla to krutá doba, ale ti lidé přesto vytrvali v té luterské víře a proto se tady tajně scházeli. Služby boží mívali v noci, proto i ty noclehy. Faráři přicházeli převlečení za pastýře,“ připomíná dávnou dobu biskup Slezské církve evangelické Jan Waclawek.

Zleva: biskup Slezské církve evangelické Jan Waclawek, pamětník a tvůrce obnoveného památníku Karel Sikora a místostarosta Dolní Lomné Pavel Boháč

Vydejte se s námi do míst, kterému se říká Kostelky. Další informace a zajímavosti uslyšíte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio