Pomoc potravinové banky nejvíce potřebují matky samoživitelky a osamělí senioři

6. listopad 2023

V sobotu 11. listopadu se uskuteční celonárodní potravinová sbírka. Jak konkrétně bude vypadat v Moravskoslezském kraji, které zboží je zde nejpotřebnější, komu je sbírka určena a jak je možné se do ní zapojit? O tom hovoří ředitelka ostravské potravinové banky Sabina Keprdová.

Potravinová banka v Ostravě vznikla v roce 2010, založily ji tři největší neziskové organizace, jako je Armáda spásy, Slezská diakonie a Charita Ostrava. Posláním potravinové banky je pomáhat s odstraňováním chudoby, hladu a bránit plýtvání potravinami. Banka potraviny získává z obchodních řetězců, od výrobců potravin, od jednotlivců a hlavně z potravinových sbírek. Proto jsou sbírky pro potravinové banky jedním z největších zdrojů pomoci.

Jak taková potravinová sbírka funguje?

V Moravskoslezském kraji je zapojených 151 obchodů, 48 obchodů máme s dobrovolníky – mají zelené zástěry s logem sbírky, stojí u vchodu a upozorňují zákazníky, že probíhá sbírka potravin. Kdokoliv, kdo nakoupí a chce podpořit tuto věc, může za pokladnou odevzdat našim dobrovolníkům tyto potraviny.

Potom máme ještě dalších 103 obchodů, nestojí naši dobrovolníci, ale zákazníci můžou za pokladnou vložit do označených košíků sbírky potravin potraviny nebo hygienické potřeby, které chtějí darovat.

Sbírka probíhá dvakrát ročně – na jaře a na podzim.

Kolik je u nás potravinových bank?

V České republice je 15 potravinových bank, v každém kraji jedna. A ty potravinové banky spadají pod Českou federací potravinových bank, která je součástí Evropské federace potravinových bank.

A jak se ta pomoc potom dostane potřebným?

Z potravinové banky pomoc dále distribuují většinou sociální služby – máme zapojených asi 56 organizaci, které tu pomoc distribuují těm jednotlivcům. Takže my navážíme potraviny do potravinové banky a dále je distribuujeme do organizací.

Takže to není tak, že může kdokoliv prostě přijít z ulice a vyzvednout si balíček potravin v bance...

Takto to nefunguje. Je to vždycky na doporučení sociálního pracovníka a je to přes ty sociální služby.

Ale nám se podařilo v loňském roce otevřít výdejnu potravinové a materiální pomoci v Ostravě-Vítkovicích a tam vlastně banka dává potraviny potřebným lidem přímo.

Dokážete odhadnout, kolika lidem ostravská potravinová banka v rámci Moravskoslezského kraje dokáže pomoct?

Jsou to tisíce lidí napříč celým krajem.

Ředitelka ostravské potravinové banky Sabina Keprdová a moderátor pořadu K věci ČRo Ostrava Vladimír Šmehlík

Kdo nejvíce potřebuje vaši pomoc?

Škála těch organizací, se kterými spolupracujeme, je velmi široká a různorodá. Některé spolupracují se zdravotně postiženými, jiní s lidmi bez domova, jiné mají sociálně slabé rodiny. Přesně určit, kdo nejvíc tu pomoc potřebuje, úplně nejde. Asi bych řekla, že matky samoživitelky a senioři, kteří zůstanou sami.

Takže když někdo potřebuje takovou pomoc, je nejlepší se v místě svého bydliště nakontaktovat na nějaký sociální odbor, který už dokáže tu pomoc zprostředkovat?

Přesně tak. Buď na sociální odbor v místě svého bydliště, nebo na webu pbov.cz. Tam máme všechny naše organizace a může se kontaktovat i na tyto organizace.

Nejpotřebnější zboží

Pojďme ještě k té sbírce na svatého Martina a řekněte, jaké zboží je nejpotřebnější? Co doporučujete lidem, kteří chtějí pomoc, aby nakupovali?

Vezmu to za Potravinovou banku Ostrava, ale mohla bych to říct i za celou Českou republiku, protože ty problémy a nedostatky máme všude stejné. Ale největším nedostatkem jsou masové konzervy, paštiky, polévky v sáčku nebo zeleninové konzervy, těstoviny, mléko, cukr. Jsou to i hygienické potřeby, jako jsou plenky, zubní kartáčky, pasty nebo čisticí prostředky... Prostě všechno, co v domácnosti běžně potřebujete.

Kromě těch dvou celonárodních sbírek, které se konají na jaře a na podzim – jestli chce někdo pomáhat individuálně, je možné prostě do Ostravy přivést balík potravin i mimo tyto termíny?

Určitě. Obracejí se na nás různí jednotlivci, kteří nám potraviny nabízejí. Buď nám je přivezou k nám na Hasičskou 550/50, anebo prostě, anebo si to svezeme my.

  

Co znamená zachráněná tuna potravin a kolik jich bylo jen za loňský rok? Jsou lidé v Moravskoslezském kraji ochotni pomáhat? Jak to v provozu potravinové banky vypadá a kolik lidí její provoz zajišťuje? Jak se bude pomoc rozvíjet dál? Jaké služby se v oblasti připravují? I to uslyšíte v rozhovoru se Sabinou Keprdovou, ředitelkou ostravské potravinové banky.

Spustit audio