Poradna: senioři a způsobilost k řízení vozu

28. duben 2015

Sedáte za volant a blíží se vám pětašedesáté narozeniny? Pak byste měli vědět, že budete potřebovat potvrzení od lékaře, že jste způsobilí k řízení vozu.

Poradíme, v jakém předstihu prohlídku absolvovat a co od ní čekat. A probereme taky, co řidiče čeká, pokud sedne za volant bez lékařského osvědčení. Do studia naší rozhlasové Poradny jsme pozvali Dalibora Mozdřeně, vedoucího odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu.

„Zákon o silničním provozu hovoří jednoznačně, že pokud dosáhnu věku 65 let, od tohoto data musím s sebou vozit lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k provozování motorového vozidla,“ říká na úvod pořadu Dalibor Mozdřeň.

Pana Zdeňka z Ostravy, který nám napsal na e-mail, zajímá, jaký je ideální předstih – kdy návštěvu lékaře absolvovat, jak staré potvrzení je platné. Kdy přijít nejdříve a kdy nejpozději?

„Nejpozději je dáno věkovou hranicí, to znamená datem, kdy příslušný žadatel slaví 65. narozeniny. A nejdříve může přijít šest měsíců před dovršením pětašedesáti let a 68 let a potom co dva roky,“ odpovídá na dotaz vedoucí odboru s tím, že k narozeninovému datu by žadatel měl už disponovat posudkem.

Na co se u lékaře připravit

„Samotný výklad jednotlivých okruhů posuzování praktickým lékařem je věcí lékaře, ale z těch základních je to vyšetření sluchu, zrakové ostrosti, barvocitu, vyšetření zorného pole, rovnováhy, a pokud rozhodne praktický lékař o tom, že by žadatel měl absolvovat nějaká další odborná vyšetření, musí se jim podrobit, protože na konečný posudek lékařské způsobilosti je právě na tom praktickém lékaři, který vychází eventuálně ze závěrů jiných odborných lékařů,“ vysvětluje Mozdřeň.

Kolik peněz za prohlídku zaplatíte, je v režii jednotlivých lékařů a jimi stanovených sazeb. Obecně se dá ale říct, že se ceny pohybují v řádech stokorun.


Téma příští Poradny
Jaro je v plném proudu a to znamená, že šance najít práci je mnohem větší, než například v zimě. Mnozí využívají krátkodobých příležitostí a brigád. A právě na ně se zaměříme. Hostem bude prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič, kterého se můžete ptát už teď - napište nám na poradna.ostrava@rozhlas.cz. V době vysílání volejte 596 11 22 66.

V případě, že řidič, který ze zákona má povinnost s sebou vozit posudek o zdravotní způsobilosti, se tímto posudkem neprokáže, může samozřejmě přijít i o řidičské oprávnění.

„A ty následky právě pro tu seniorskou generaci mohou být dosti fatální, protože ten zákaz činnosti může být od šesti měsíců do jednoho roku. Spolu s tím se musí uložit pokuta v hranici od 5000 do 10.000 korun,“ upozorňuje vedoucí odboru.

Celý rozhovor s vedoucím odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu si můžete poslechnout v audio záznamu Poradny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.