Před pěti lety shořel dřevěný kostel v třineckých Gutech

2. srpen 2022 08:40

V Třinci dnes vzpomínají na výročí požáru dřevěného kostela Božího těla v části Guty. Po žhářském útoku se před pěti lety podařilo zachránit v podstatě jen kříž a okolní náhrobky.

Na místě vyhořelého kostela dnes stojí už jeho replika. Jak je dnešní kostel zabezpečen proti požáru, to je téma pro velitele třineckých hasičů Bohdana Sikoru.

Dřevěný kostel Božího těla, který pocházel z 16. století, shořel 2. srpna 2017 v třinecké části Guty. Nejen památkáři byli v šoku. Velká část jeho vybavení totiž byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. Ještě větší šok ale způsobilo zjištění vyšetřovatelů, že tuto národní kulturní památku úmyslně zapálili tři mladíci. Ti byli v červnu 2018 odsouzeni k trestům vězením na 3,5 roku, osm a devět let. Obnova kostela vyšla zhruba na 33 milionů korun.

Vy jste byl tehdy před pěti lety velitelem zásahu, připomeňte, jak se ten zásah odehrával?

Byl tehdy tropický letní den se silným větrem, co mi tak utkvělo v hlavě. Po příjezdu na místo byl požár ve třetí fázi, konstrukce kostela se zhroutila. Tam jsme se tehdy dohodli, že musíme zachránit to, co se dá. To byly v podstatě náhrobky a ten kříž. A nějaké zbytky, aby se to nerozšířilo dál a aby z toho něco zůstalo i památkářům.

Měl tehdy kostel nějaké protipožární zabezpečení?

Neměl. Bylo tam jen elektronické zabezpečovací zařízení proti vniknutí. V podstatě i kvůli tomu se trošku táhlo i to nahlášení požáru. Teď už s tím odstupem si nejsem jistý, jestli to hlásili až policisté, kteří přijeli na místo, nebo některý z těch sousedů, že stavba hoří.

Jak je na tom ta stavba dnes? Jaké zabezpečení tam hasičům pomáhá kostel chránit?

Uvnitř jsou hlídané stěny, střecha kostela, věž. I zvenku je natáhnutá elektrická požární signalizace,  je u nás napojena na pult centralizované ochrany v Ostravě, tak při jakékoliv teplotní nebo kouřové anomálii hned zvoní poplach.

Ještě navíc v rámci rekonstrukce tam vznikla i požární nádrž. Je tam nějaký vodní tok, ale před těmi pěti lety tam skoro netekla voda a je to dost daleko. Takže i to zásobování vodou bylo problematické.

Spustit audio

Související