Předškoláci se v Ostravě stávají malými řemeslníky

28. únor 2019

V ostravských mateřských školách začal projekt Malý řemeslník. Předškoláky má seznámit s nářadím i jeho správným používáním. Mezi prvními, kteří si dnes mohli osahat vrtačku či kladívko, byli i kluci z Mateřské školy Na Jízdárně.

Pětici z nich spojovala nefalšovaná radost z každé odvedené práce. Odměnou za snahu jim byla vlastnoručně vytvořená dřevěná udička. Další čtyři výrobky si během kurzu ještě vyrobí.

„Bylo to hezké. Nejvíce se mi líbilo, jak jsme stavěli ty pruty,“ smál se po zhruba hodině a půl šestiletý Ondra, který nadšeně komentoval každé nářadí i pracovní postup. Nářadí prý zná hlavně díky dědečkovi, s nímž si staví.

Ne všechny děti ale pracovní nástroje umí pojmenovat nebo s nimi dokonce pracovat. „To nářadí je pro řadu dětí neznámé, protože dneska v domácnostech už vrtačky moc nejsou, všichni jsme odkázáni na ten odborný servis, který nám poskytne odborná služba,“ řekl novinářům autor projektu Petr Vitásek z Dolní oblasti Vítkovice, která pro město kurzy předškoláků zajišťuje.

Orlová vychovává malé kutily. Místní mateřinka přestavěla zimní zahradu na technickou učebnu

Děti v orlovské mateřince získávají zručnost v technické dílně

Rámus kladívek a dalšího nářadí se prakticky denně ozývá z mateřské školy v Orlové. Mají tam novou technickou dílnu, ve které se z předškoláků snaží učitelky vychovat malé kutily.

Podle něj je základní myšlenkou kurzu ukázat dětem, že s nářadím se vyrábějí věci. Postupně tak vyrobí udičku, lodičku, formuli, robota i letadlo. „Tím, jak náročnost postupně stoupá, tak se s nástrojem daleko lépe seznamují. Taková ta základní šablona asi je, že pokud to jsou děti z vesnic, tak k tomu řemeslu mají přeci jenom blíže. Když je někdo na baráku, tak se k tomu nářadí a kutilství více dostane než v paneláku,“ uvedl Vitásek.

Bývalý ředitel soukromé strojírenské firmy se domnívá, že vést děti k řemeslu, a to především názornou formou, má smysl a začít se musí už v nejútlejším věku. Podle něj třeba řada čerstvých inženýrů nikdy neviděla rozebranou převodovku, ale dokáže o ní napsat diplomovou práci. „Všichni to chápeme u hokeje či u gymnastiky. Když hokejista nezačne ve čtyřech letech, tak z něho žádný Jágr nebude,“ míní Vitásek.

Pilotní projekt je určen pro 660 předškoláků z 55 školek, které z 97 oslovených projevily zájem. „Překvapil nás velký ohlas ze strany školek. V případě zájmu jsme připraveni dále pokračovat,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Česká pirátská strana). Podle ní by bylo ideální, kdyby se do budoucna obdobné workshopy staly běžnou součástí programové náplně ve školkách.

Speciální kurzy pro mateřské školy jsou určené pro děti od pěti let a budou se konat do 30. června 2020. Kurzy připravil spolek Dolní oblast Vítkovice. Město za ně zaplatí zhruba 1,6 milionu korun. V jednom kurzu může být kvůli bezpečnostním důvodům maximálně šest dětí.

zdroj: ČTK
Spustit audio