Přemnožení hraboši ničí úrodu zemědělců i v Moravskoslezském kraji

16. srpen 2019 08:10

Na některých místech okresů Opava, Nový Jičín, Karviná a Bruntál platí kalamitní stavy. Velké problémy s hraboši potvrzuje zemědělská společnost Opavice, která má pole hlavně na Hlučínsku.

„Brzy tady bude řepka a budou si do nor tahat čerstvě zasetou řepku. Kolikrát jsou vidět chodbičky plné toho, co je zrovna zaseto,“ říká agronom společnosti Opavice Jiří Kocián s tím, že na některých polích hraboš zlikvidoval až polovinu úrody.

Ne všechny zemědělské společnosti v Moravskoslezském kraji ale mají s přemnoženými hraboši problémy. Třeba zemědělci hlavně z vyšších poloh Opavska a Bruntálska Českému rozhlasu potvrdili, že letošní situace není horší než v předchozích letech.

Hubení hlodavců v Česku

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský minulý týden povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Podle ministerstva zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců.

Ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upozorňovaly na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Zemědělci namítají, že jen plošná aplikace jedu může zamezit kalamitě, kterou přemnožení hraboši způsobují.

autor: pdu | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související