Přes 1300 lidí odmítá změny v Bílovecké nemocnici, podepsali kvůli tomu petici

2. červenec 2018 06:20

Návrh na omezení péče v Bílovecké nemocnici vyvolal ve městě a okolí vlnu nesouhlasu. Lidé tam podepisují petici, aby kraj rozhodnutí změnil. Hejtmanství plánuje zrušení lůžek na interně nebo omezení chirurgie. Podle bílovecké radnice tento krok nedává smysl v roce, kdy je nemocnice po dlouhé době v zisku.

„Obsazenost je dlouhodobě dobrá. Od prakticky začátku letošního roku mezi 80 a 85 procenty,“ říká na chodbě interního lůžkového oddělení Tomáš Nykel, náměstek pro léčebnou péči Bílovecké nemocnice.

Oddělení je pro nemocnici důležité v návaznosti na jiné obory. „Slouží nám jako odborné zázemí pro oddělení následné péče, kde nám leží těžce nemocní lidé. Jejich stav se kdykoliv může zhoršit. Takže k té akutní péči bývají převáženi na toto oddělení nebo na jednotku intenzivní péče,“ dodává.

Tomáš Nykel navíc upozorňuje, že uzavření lůžek na interně způsobí odchod lékařů a sester.

Kraj chce na úkor interny rozšířit následnou péči, která je podle čísel zisková. Jenže ve městě vyvolal nápad na takzvanou optimalizaci velký odpor.

„Hlavní důvod je, že by došlo k omezení lékařské péče pro občany z regionu Bílovecka a Studénky, což je přibližně kolem 50 tisíc obyvatel. Rozhodnutí kraje je naprosto nepochopitelné a nezdůvodnitelné,“ říká místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková (SNK) nad textem petice, kterou nechala radnice rozšířit do okolí.

Lidé v Orlové protestovali proti stěhování nemocnice. Chtějí zachovat současný stav

Doktor

Proti stěhování nemocnice včera protestovali lidé v Orlové.  Vedení kraje chce tamní oddělení interny kvůli ztrátovému provozu přesunout do karvinské nemocnice.

„Máme 1300 podpisů. Protože nám stačí 1000 podpisů, na základě kterých musí kraj zařadit tento bod do jednání zastupitelstva, předpokládám, že v úterý odevzdáme panu hejtmanovi nebo na sekretariát v originále všechny podpisy,“ dodává starostka.

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) tvrdí, že plán optimalizace má snížit ztráty krajských nemocnic. „Kdybychom nic neudělali, opravdu nechali ty nemocnice krajské plynout tak, jak plynuli, tak ke konci roku 2020 by byla kumulovaná ztráta všech nemocnic téměř miliarda,“ vysvětluje.

Martin Gebauer nicméně připouští, že silným argumentem proti změnám v Bílovci jsou nová čísla o hospodaření nemocnice. Ta je letos oproti minulosti v zisku. „Už minimálně toto je důvod k tomu, abychom se zamysleli nad tím a změnili svoje rozhodnutí a nechali vlastně Bílovec v tom stávajícím režimu, ve kterém je,“ zvažuje.

Jasno bude v polovině září, kdy se po prázdninách poprvé sejdou krajští zastupitelé.

autor: Michal Polášek
Spustit audio