Prezident Petr Pavel s manželkou zahájí návštěvu Moravskoslezského kraje

28. březen 2023 07:00

Prezident Petr Pavel dnes spolu s první dámou Evou Pavlovou zahájí dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Jde o první tuzemskou cestu po Pavlově inauguraci, po níž dosud byl na Slovensku, v Polsku a v Německu. Do regionu v krátkém čase zamíří již podruhé, navštívil ho také před druhým kolem lednové prezidentské volby.

Program prezident zahájí na krajském úřadu, kde se setká s hejtmanem Ivem Vondrákem (dříve ANO). Hejtman, stejně jako ostravský primátor Tomáš Macura (dříve ANO), dal v prezidentské volbě přednost Pavlovi před šéfem hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Oba politici následně z hnutí ANO odešli. Prezident se v podvečer setká i s Macurou.

Kromě schůzek s primátorem a hejtmanem má prezident v plánu navštívit i Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku nebo nošovickou automobilku Hyundai Motor Manufacturing Czech. Prohlédne si také nově otevřený City Campus Ostravské univerzity, kde bylo za zhruba miliardu korun vybudováno univerzitní zázemí pro sport a umění. První den návštěvy prezident zakončí debatou s občany v Multifunkční aule Gong v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Manželka prezidenta má na programu návštěvu ostravského Domova pro seniory Kamenec.

V obou kolech prezidentské volby byl v Moravskoslezském kraji úspěšnější Babiš, který v prvním kole volby získal 44,86 procenta hlasů, zatímco Pavla podpořilo 27,80 procenta voličů. Ve druhém kole Babišovi odevzdalo hlas 53,07 procenta zúčastněných voličů, zatímco vítěz prezidentské volby tehdy v regionu získal 46,92 procenta hlasů.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související