Příborský klášter odhaluje svá tajemství

5. duben 2012

Klášter. Pro mnohé místo klidu či rozjímání. V bývalém piaristickém klášteře v Příboře je tomu ale jinak. Jeho klenutými místnostmi se už roky rozléhají zvuky nejrůznějších nástrojů i hlasy pracovníků. S velkou rekonstrukcí památky se začalo v roce 1992 a právě letos se má chýlit ke konci.

Mladík v čepici a rukavicích - Daniel Václavík, jeden z restaurátorů, stojí uprostřed refektáře piaristického kláštera v Příboře. Dívá se na výjevy na stropě a zasněně odpovídá na otázku, co ho na práci restaurátora nejvíce láká.

„Asi nejlepší na té restaurátořině je pokora před tím historickým, před tou historií samotnou. Když přijdeme do místnosti, která je často v dost zuboženém stavu a díky našemu snažení se může vrátit do své hezké původní podoby. Je to silný zážitek za sebou zanechat práci, která pozdější návštěvníky opravdu oslní,“ říká Václavík.

V refektáři nedávno pod nánosy maleb objevili vzácné fresky a teď se snaží jim dát původní podobu.

Klášter se ale může pyšnit i dalšími vzácnostmi, říká Jaroslav Šimíček z příborské radnice a ukazuje na podlahu, na které i se stavbyvedoucím Tomášem Fajkusem stojí. „To je původní dlažba, která zde byla,“ upozorňuje Šimíček. „Samozřejmě ty kamínky nebo oblázky jsou možná nasbírané tady někde v blízkosti řeky Lubiny a jsou pokládány nastojato. Kolik jich tady může být nevím, ale budou to desetitisíce,“ dodává Fajkus.

Vzácná podlaha si na své znovuobjevení musela počkat schovaná pod vrstvou betonu. „Teď jsme to čistili. Tam, kde ty části budou poškozeny, tak se vymění. Všechno se to čistilo ručně – jak rýžovými kartáči, tak nějakými škrabkami. Čistili jsme kamínek po kamínku,“ dodává stavbyvedoucí Tomáš Fajkus.

Více o vzácném Piaristickém klášteře v Příboře si můžete poslechnout v záznamu dnešního vydání pořadu Křížem krajem, který najdete v iRadiu.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio