Případů nákazy koronavirem dál přibývá, stejně tak u nemocnic odběrových míst

19. březen 2020 20:51

V Moravskoslezském kraji bylo k dnešním 17:00 potvrzeno 59 případů nákazy novým koronavirem. Je to o osm případů víc než ráno. Postižen je již celý kraj včetně Bruntálska, které nákaze vzdorovalo nejdéle.

Stále platí, že nejvíc nakažených je na Frýdecko-Místecku. ČTK to dnes řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová. Mezi nakaženými je i lékařka Slezské nemocnice v Opavě, u níž se stále čeká na výsledky opakovaného testu.

Čtěte také

Podle Svrčinové se hygienikům stále daří dohledávat kontakty, které souvisí s předchozími případy. Z osmi nových připadá sedm na osoby dohledané v souvislosti s předchozími. Pouze jeden případ je nový bez souvislosti s dosud evidovanými nakaženými. Nové případy podle Svrčinové přibyly na Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Ostravsku.

Ze statistiky hygieniků vyplývá, že v regionu převládá komunitní nákaza nad cestovatelskou v poměru 44 ku 15 případům. Na nejvíce zasaženém Frýdecko-Místecku je 27 nakažených, nejvíce přímo ve městě Frýdek-Místek.

V Česku ode dneška platí nová opatření vlády v boji proti šíření nákazy novým koronavirem. Od středeční půlnoci platí zákaz vycházení na veřejnost bez zakrytí nosu a úst. Ministerstvo zdravotnictví rovněž vyhradilo nákup v prodejnách potravin nebo lékárnách mezi 10:00 a 12:00 pro lidi nad 65 let. Lázeňská zařízení nesmějí přijímat do péče nové klienty. V Česku je 694 případů nákazy novým koronavirem. Dnes přibylo 122 nakažených, což je zatím největší denní přírůstek.

U devíti nemocnic v Moravskoslezském kraji postupně vznikla dočasná odběrová místa pro lidi s podezřením na nákazu novým koronavirem. Další se zatím neplánují. Novinářům to sdělil Petr Kůdela, mluvčí hasičů, kteří s výstavbou odběrových míst v uplynulých dnech pomáhali.

Čtěte také

První takové místo v kraji zahájilo provoz v sobotu u Fakultní nemocnice Ostrava, jako poslední hasiči dobudovali odběrová místa v areálech Nemocnice ve Frýdku-Místku a Nemocnice Nový Jičín.

„Jde o velký stan, do kterého občan přijede osobním automobilem, nevystupuje z něj a zdravotní sestra mu odebere potřebný vzorek přímo ve vozidle. Součástí stanu jsou dvě stavební buňky jako zázemí pro zdravotnický personál, který vzorky od občanů odebírá,“ uvedl Kůdela.

Odběry v dočasných odběrových místech jsou určeny pouze pro pacienty, které po telefonické konzultaci na lince 112 doporučila krajská hygienická stanice.

Odběrová místa u nemocnic má pět ze šesti okresních měst, výjimkou je pouze Bruntál, v Ostravě jsou tato odběrová místa dvě. Mimo okresní města jsou pak k dispozici také u nemocnic v Krnově na Bruntálsku, Havířove na Karvinsku a Třinci na Frýdecko-Místecku.

Útok na galanterie

Doslova útokem vzali lidé kvůli dobrovolnickému šití roušek galanterie v Ostravě. Jejich provozovatelé tak mnohdy na úkor vlastních fyzických sil hodiny bez přestávky stříhají látky a prodávají doplňkový materiál potřebný pro zhotovení roušek. Mnohdy pro švadlenky fungují i jako poradenské centrum. Zatímco látky na prodejnách ještě jsou, doplňkové zboží v podobě gumiček či bavlněných pásků je nedostatkovým zbožím.

"Dlouhá" fronta před galanterií v centru Ostravy

Galanterie v porubském obchodním centru Duha je od úterý v obležení. Původně přitom uvažovala, zda vůbec otevře. „Vůbec jsme nepředpokládali ten obrovský zájem,“ řekl ČTK Jaromír Olecký. Galanterii provozuje jeho partnerka Yvetta Křačková, za níž i dnes mířily desítky zákazníků a nebyla schopna ani odejít k telefonu.

Do prodejny lidé chodí postupně, další čekají venku v řadě. Podle Oleckého jsou zákazníci odpovědní, dodržují odstupy, nikdo nenadává, že musí čekat i desítky minut ve frontě. Původně se Olecký domníval, že po prvotním náporu vlna zájmu opadne. Po vyhlášení povinného krytí úst a nosu ale přicházejí další a další zájemci.

Podobnou zkušenost má další provozovatelka galanterie a obchodu s látkami Gabriela Kubalová. Aktuálně sháněla hlavně kulaté kloboukové gumičky a keprovky. „Velkosklad nám dodal poslední trošku, co měl. Tím jsme pokryli ty velké objednávky. Jeden velkoobchod nám úplně zrušil objednávku, protože neměl nic,“ řekla Kubalová.

Lidem radí jak chybějící části nahradit, připravila jim i střih, který zveřejnila na internetu. „Jsme tady hrozně unavené všechny, do toho šiju roušky. Nešiju do foroty. Mám tady seznam lidí, kteří chtějí roušky, nestačím víc vykrýt, protože k tomu musím zajistit obchod i e-shop.“

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související