Počet nakažených v kraji překročil padesátku, Hyundai přeruší výrobu

19. březen 2020 09:40

V Moravskoslezském kraji je k dnešnímu ránu 51 lidí nakažených novým koronavirem. Proti středečnímu poledni je to o 17 nemocných více. Postižen je celý kraj, a to včetně Bruntálska, které nákaze dosud vzdorovalo. Stále platí, že nejvíce nakažených je na Frýdecko-Místecku.

Mezi nově nakaženými je i lékařka Slezské nemocnice v Opavě, čeká se ale na výsledky opakovaného testu. ČTK to dnes řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Podle ní se hygienikům stále daří dohledávat kontakty, které souvisí s předchozími případy. Mezi 17 novými pacienty je 11, kteří mají spojitost s některým z předchozích případů. První případy se objevily na Bruntálsku. Souvislost mají s turnajem ve stolním tenisu, který se tam konal.

„Měli jsme hlášení z Polska, že mají pozitivního účastníka ping-pongového turnaje v Polsku a v Bruntále už máme další dva dohledané z této akce,“ uvedla Svrčinová.

V Česku od dneška platí nová opatření vlády v boji proti šíření nákazy novým koronavirem. Od půlnoci začal platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Ministerstvo zdravotnictví rovněž vyhradilo nákup v prodejnách potravin nebo lékárnách mezi 10:00 a 12:00 pro lidi nad 65 let. Lázeňská zařízení nesmějí přijímat do péče nové klienty. V Česku je podle posledních informací 572 nakažených.

Podle ní je mezi nakaženými na Opavsku i lékařka Slezské nemocnice v Opavě, která dělala na radiologickém oddělení. „Byla bez potíží, ale protože manželovi bylo nějak zle, tak oba dva nabrali. Manžel vyšel negativně, ona pozitivně,“ uvedla Svrčinová. Podle informací ČTK se ale nyní vzorek znovu prověřuje. Vyjádření nemocnice ČTK zjišťuje. Některé případy hygienici ještě dohledávají.

Ze statistiky hygieniků vyplývá, že v regionu převládá komunitní nákaza nad cestovatelskou 36 ku 15 případům. Na nejvíce zasaženém Frýdecko-Místecku je 24 nakažených, nejvíce přímo ve městě Frýdek-Místek.

Hyundai zastaví výrobu

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku kvůli pandemii nového typu koronaviru zastaví od pondělí na dva týdny výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku.

Čtěte také

„S rozšiřováním viru COVID-19 po celém světě včetně České republiky postupně přijímáme přísná preventivní opatření v souladu s pokyny vlády ČR a dalších institucí. V rámci těchto kroků jsme se rozhodli dočasně pozastavit výrobu na dva týdny počínaje 23. březnem,“ řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Uvedl, že automobilka se k zastavení výroby rozhodla v situaci, kdy uzavření hranic v Evropě způsobilo logistické problémy jak pro zaměstnance, tak pro dodavatele a poptávka po automobilech klesá. „Opětovné zahájení výroby je naplánováno na pondělí 6. dubna,“ řekl mluvčí.

V automobilce pracuje přibližně 3300 lidí a dalších asi 8700 pracovníků zaměstnávají její subdodavatelé.

Kvůli šíření nového typu koronaviru zastavují výrobu automobilky po celé Evropě, učinily tak například BMW, Fiat Chrysler, Ford Motor, Renault nebo Volkswagen. Mladoboleslavská Škoda Auto a kolínská Toyota Peugeot Citroën Automobile zastavily výrobu ve středu večer.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související