Přípravy na opravu krypty pod bazilikou ve Frýdku-Místku vrcholí

28. prosinec 2021 09:54

Příští rok by mohla začít oprava krypty v podzemí baziliky Navštívení panny Marie ve Frýdku-Místku. Časově i technicky náročné přípravy renovace už trvají skoro čtyři roky. Církev chce kryptu zpřístupnit návštěvníkům. Nejdřív se ale musí mimo jiné obnovit větrací systém a ošetřit ostatky duchovních a utopených poutníků, kteří v kryptě spočívají.

Za černou mříží uvnitř baziliky jsou schody, které vedou do podzemní krypty. Leží tady ostatky osmi kněží, někteří majitelé frýdeckého panství i mumifikovaná těla utonulých poutníků.

Krypta se veřejnosti výjimečně otevřela během Noci kostelů, zpřístupnit běžně ji církev plánuje po nezbytných stavebních úpravách. „Je zpracovaná projektová dokumentace, probíhají jednání s Krajským úřadem v Ostravě. Probíhá schvalovací řízení,“ říká Michal Bučko z frýdecké farnosti.

Mumifikovaní poutníci

Projekt řeší vstup do krypty, nové prvky jako zábradlí či informační panely i důstojné uložení ostatků jak poutníků, tak právě příslušníků šlechtického rodu Pražmů. „Jsme ve spojení s potomky rodu. Také se pracuje na architektonickém ztvárnění umístění kosterních ostatků,“ dodává Bučko.

Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku je národní kulturní památkou. Na opravu krypty tak budou dohlížet i památkáři. „Záměrem vlastníka je zpřístupnění krypty – s tím souvisí stavební úprava kostela, hlavně je potřeba vyřešit vstup. Je také nezbytné zachovat vlastní autentické konstrukce,“ upřesňuje mluvčí Národního památkového ústavu v Ostravě Petra Batková.

Spustit audio

Související