Přírodní rezervace Kotvice v Poodří má po roce atraktivní naučnou stezku

7. září 2015

Chutná vydře medvědí česnek? A jak vodní šelma vypadá v rybářské gumové pláštěnce? Pokud vám tyhle otázky vrtají hlavou, udělejte si výlet do Poodří. Vydra je totiž originálním komiksovým průvodcem na obnovené naučné stezce u rybníka Kotvice.

Přírodní rezervace Kotvice v Poodří má po roce atraktivní naučnou stezku. Zastaralou trasu správa chráněné oblasti obnovila. Turistům teď nabízí desítku moderních a poutavých infopanelů a ptačí pozorovatelnu nad vodní hladinou.

„Použili jsme na to akátové dřevo. Akát je zde nepůvodní dřevina, nepatří sem, navíc se velmi šíří a my se ji často i snažíme likvidovat. Toto je takový způsob, jak to dřevo využít,“ říká Zbyněk Sovík ze Správy CHKO Poodří.

Zhruba po roce je naučná stezka přírodní rezervací Kotvice v obnoveném stavu. Ochránci přírody obnovili panely, udělali je v moderním, poutavém stylu.

„Snažili jsme se o to, aby ta stezka nebyla čistě jen přírodovědná, i když to je samozřejmě její základ. V podstatě zachycuje to, že ta krajina se v průběhu let mění. Mění se především činností řeky Odry, mění se činností člověka, který v krajině hospodaří. A přesto je ta krajina neustále zajímavá, myslíme si, že má smysl ji chránit. Ta proměna je zachycena i na jednom z panelů,“ dodává Zbyněk Sovík.

Stezka má taky pobavit. Třeba originálním komiksem s vydrou. „Je to záměr. Chtěli jsme stezku přiblížit i dětem. Vždycky je tam nějaký komiksový strip o třech nebo čtyřech obrázcích, který by měl být vtipný a zároveň i poučný,“ vysvětluje Sovík.

Komiksový strip s vydrou v hlavní roli

Jedna z tabulí, která ilustruje vztah člověk – příroda, se týká hospodaření. „Je hrozně důležité nenechat to území úplně jen těm přírodním procesům, ale právě spolupracovat s lidmi, kteří v té krajině i z historického hlediska hospodaří. Rybníkářství v Poodří – je to soustava, která pochází pravděpodobně z 16. století,“ říká Ivona Kneblová ze Správy CHKO Poodří.

Do Poodří k rybníku Kotvice vás zveme v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Naučná stezka rezervací Kotvice nabízí řadu malebných zákoutí
Spustit audio