Pro vysvědčení si za týden půjde 150 tisíc dětí z Moravskoslezského kraje

21. červen 2019 09:25

Už za týden si půjdou školáci pro svá vysvědčení, letos jich bude v celém Moravskoslezském kraji 150 tisíc. Podle hejtmanství letos ubylo předškoláků a přibylo středoškoláků, jak naznačovala demografická křivka.

„Protože jsme spokojeni s paní učitelkou, tak nachystáme kytičku a možná i něco sladkého,“ říká maminka malé Anny, která chodí do základní školy.

Právě květiny jsou nejčastějším dárkem pro vyučující. Větší obrat proto příští pátek očekávají květinářství. Floristka Lucie například uvedla, že květin na vysvědčení prodá vždycky jednou tolik.

Pro vysvědčení si letos půjde 105 tisíc žáků základních škol a 45 tisíc středoškoláků z celého kraje. „Prvňáků je přes 11 tisíc. Demografie je pro základní školy nepříznivá, protože počty žáků na prvním stupni klesají, na druhém stupni ještě lehce rostou. Postupně se nárůst počtu žáků přesouvá do kategorie středoškoláků a už i v letošním roce máme o pár desítek středoškoláků více, což nás těší,“ uvedl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Roste zájem o odborné školy

Moravskoslezský kraj  už má v tuto chvíli i údaje, na které školy se nejčastěji absolventi základních škol hlásili. „Je větší zájem o vzdělání ukončené výučním listem, trochu nám klesá zájem o čtyřleté gymnazijní obory. Trošku pak roste zájem o střední odborné školy,“ dodává Folwarczny.

Podle Stanislava Folwarczneho zájem o odborné střední školy navýšily i dva nové obory – železničář a Sladovník - pivovarník.

Spustit audio