Problematický přejezd ve Frýdku-Místku bude bezpečnější. Dostane závory

8. červen 2018 06:45

Problematický železniční přejezd pod estakádou ve Frýdku-Místku by už v příštím roce mohl být lépe zabezpečený. Řidičům by před vjezdem na přejezd na červenou měly bránit nově i závory.

Problematický přejezd je pod estakádou poblíž nádraží ve Frýdku-Místku. Nebezpečné situace a nehody se tam stávají poměrně často. Hlavní cesta se před přejezdem stáčí do oblouku a tak řidiči musejí být obzvlášť pozorní.

Řidič autobusu těsně projel před vlakem na přejezdu. Případ řeší policie

Blikající přejezd

Policie vyšetřuje počínání řidiče linkového autobusu, který ve Frýdku-Místku přejel železniční přejezd na červenou. Krátce na to místem projel osobní vlak. Policisté řidiče podezřívají z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti. Hrozí mu za to až roční vězení.

Například letos v únoru řidič linkového autobusu přejel tento přejezd na červenou a jen těsně ho minul projíždějící vlak. Počínání řidiče zachytily městské kamery a dramatické video zveřejnil primátor na své facebookovém profilu.

„Sledování to bylo hrozné. Ale těžko lynčovat toho řidiče, protože tady to slunce oslňuje. Pochybit může každý, ale kdyby tady byly závory, tak se to nemuselo stát,“ říká u přejezdu jedna z námi oslovených žen. „Ono je tady hloupé i to, kde je hlavní silnice, protože někdo má pocit, že rovně je hlavní, ale není. Někdy se tam zmatkuje a pak přehlédnou i ten přejezd,“ upozorňuje paní Marie.

Přejezd je zabezpečený výstražnou značkou a výstražnými světly a brzy by mohl dostat i závory.

„My jsme rádi, že se podařilo domluvit se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) doplnění závorami, takže přejezd bude mnohem bezpečnější. Na druhou stranu proti některým řidičům někdy nepomáhá skoro vůbec nic,“ poznamenal náměstek primátora pro dopravu Karel Deutscher (ČSSD).

Podle SŽDC se vše připravuje tak, aby závory mohly být v příštím roce doplněny. „Projekční práce potrvají do konce letošního roku a pokud nenastanou žádné komplikace, dojde k realizaci stavby v příštím roce,“ upřesnil Pavel Tesař z SŽDC.

autor: iha
Spustit audio