Proč je důležité darovat krev?

21. březen 2019

Projekt Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava existuje už více než 20 let. Do letošního ročníku se zapojily nemocnice v Ostravě, Opavě, Karviné a krevním centru ve Frýdku-Místku. Právě tam jsme pro vás s mikrofonem zjišťovali, jak je dárcovství krve důležité.

„V současné době jako všude dárcovská populace nám bohužel stárne a je zapotřebí erudovat a edukovat nové dárce, kteří v současné době mají okolo 18 let. Protože ač si to nikdo z nás nechce připustit, tak se ta transfúze může týkat každého,“ říká na úvod rozhovoru Markéta Novobilská z transfuzní stanice ve Frýdku-Místku.

S Českým rozhlasem Ostrava darovalo krev 335 lidí

 Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Dobrý skutek, jeden den dovolené. Motivy k darování krve jsou různé. Už více než 20 let vás vyzýváme, abyste se stali dárci. Proč? Protože to prostě má smysl. Do projektu Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava se ve čtvrtek připojily čtyři nemocnice a krevní centra v Moravskoslezském kraji.

Evidovaní dárci chodí pravidelně, vracejí se. „Berou to jako životní poslání, že opravdu mohou někomu pomoci, zachránit život. Je to pro ně jakoby taková nejmenší ztráta, že opravdu něco darují a je to na dobrou věc,“ dodává.

V rozhovoru také uslyšíte, proč je krevní skupina nula mínus univerzální, v kterých ročních období je potřeba krve vyšší, nebo jak je to s darováním krve po návštěvě exotické destinace. Je toho více, co se z poslechu rozhovoru můžete dovědět.

autor: mot
Spustit audio

Související

  • Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava

    Už ve čtvrtek 21. března proběhne tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava. Darovat krev můžete v Ostravě, Opavě, Karviné a ve Frýdku-Místku.