Projekt Šance domova pomohl v Ostravě už desítkám chudých rodin

26. září 2018 14:57

Léta žijí na ubytovnách, mají problémy s hledáním práce a přitom chtějí normálně bydlet. Právě takovým rodinám pomáhá projekt nazvaný Šance domova. Už osm let ho nabízí ostravsko-opavská diecézní charita. Zkušenosti má zatím velmi dobré a díky tomu zmizela v Ostravě jedna z vyloučených lokalit.

Jdeme k paní Veronice. Bydlí i s dětmi v podnájmu v bytě na Pstruží ulici v Ostravě-Kunčičkách. „Nejdříve jsem bydlela u mamky, pak u kamarádky a u ní jsem si vyřídila bydlení přes charitu. Bydlím tady druhým rokem,“ říká paní Veronika.

Souhlasila s tím, že musí za každou cenu platit nájem, musí umět hospodařit s penězi a zvládnout to. Je ráda, že jí pracovníci charity pomáhají s praktickými věcmi.

Když se Šance domova poprvé před osmi lety vyzkoušela, odhady do budoucna byly spíše pesimistické. Ale zkušenosti ukázaly, že je to přesně naopak.

„Mysleli jsme, že těch krizových situací bude víc. Nakonec jsme zjistili, že ti lidé mají o sociální bydlení obrovský zájem a docela spolupracují. A rodin, které jsme museli pro neplnění programu vyloučit, jsou fakt jen jednotky,“ dodává Miroslav Hodeček z diecézní charity.

V současně době pomáhá Šance domova 63 rodinám a domácnostem. Funguje spolupráce s vlastníky bytů, ve kterých charita zájemce umisťuje. Podařilo se opravit i domy v okolí, takže oblast kolem ulic Pstruží nebo Výhradní už není jako dříve na první pohled vyloučenou lokalitou.

Podle Miroslava Hodečka je tento konkrétní projekt cestou, jak řešit další podobná místa ve městě.

autor: mrk
Spustit audio

Související