První pomoc? Zapomeňte na škrtidla, vytahování jazyku i na dýchání z úst do úst

21. červen 2018

Aby byla první pomoc účinná, musí být rychlá a správně provedená, říká MUDr. Dalibor Svrčina. Jak tedy na to? Zástupce primáře centrálního urgentního příjmu Městské nemocnice Ostrava byl hostem naší rozhlasové Lékárny.

Při poskytování první pomoci jsou nejdůležitější tři životně důležité funkce – vědomí, dýchání a srdeční činnost. A než začneme poskytovat první pomoc, musíme zjistit, zda je některá z nich porušená. Existují k tomu doporučené postupy. Neodkladnou resuscitaci zahajujeme, pokud je pacient v bezvědomí, nedýchá.

„Jestli je pacient při vědomí, zjistíme oslovením a způsobením nějakého lehce bolestivého podnětu, na který reaguje,“ říká v rozhovoru lékař.

Jazyk se nevytahuje

Potom zjistíme, jestli pacient dýchá. „Jazyk se nevytahuje. Pokud odmyslíme to, že jsme se už podívali do úst, jestli tam není nějaké cizí těleso, nějaká překážka, tak provedeme lehký záklon hlavy a předsunutí dolní čelisti,“ vysvětluje Dalibor Svrčina.

Pokud nedýchá, položíme ho na záda a zahájíme masáž srdce. Srdeční masáž provádíme uprostřed hrudníku, uprostřed hrudní kosti přiložením obou rukou – stlačujeme asi stokrát za minutu.

Za dětských let jsem zažil, že sestřičky z Červeného kříže nosily zapínací špendlíky. Měly za úkol jazyk propíchnout a vytáhnout.
Dalibor Svrčina

V rozhovoru s MUDr. Daliborem Svrčinou také uslyšíte, jak poznat, že nejde o opilce, nebo co dělat při tepenném krvácení. V této souvislosti za zmínku určitě stojí, že kromě amputací a velkých ztrátových poranění už rány nezaškrcujeme.

Mobilní aplikace Záchranka pomáhá s rychlejší první pomocí. Má ji už víc než 420 000 lidí
autoři: Ivana Šuláková , tif
Spustit audio