První učebna esportu v Česku je v Ostravě

26. listopad 2018 07:20

Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) otevřela vůbec první učebnu esportu v Česku. Určená je k soutěžnímu hraní her na počítači. V učebně už pravidelně trénují univerzitní týmy. Přístupná je ale i jednotlivcům.

V nové učebně je celkem 13 počítačů, každý z nich má speciální herní židli a sluchátka, nechybí tady ani velká promítací obrazovka. Přijít si zahrát může kdokoliv. Vyzkoušet může střílečky nebo třeba strategie.

„Jde o to, aby kdokoliv, kdo sem přijde, ať už je z mladší nebo starší generace, aby si dokázal zahrát ať už kompetitivně v nějakém týmu nebo sám jako jednotlivec,“ říká Jakub Čubík, který má esport na VŠB-TUO na starost.

V nové učebně se nejčastěji setkávají univerzitní týmy. Těch má VŠB-TUO celkem šest. Hned čtyři z toho závodně hrají strategickou hru League of Legends. Školu reprezentují v celorepublikové univerzitní lize, kde je celkem 38 týmů.

V učebně trénuje také David Adamus, který hraje za univerzitní tým VŠB a navíc má starost i organizaci turnajů. Podle něj je esport v Česku na vzestupu, přesto ale není tak populární jako třeba ve Spojených státech amerických, kde se lidé hraním her dokáží i uživit.

Čtěte takéSport ze židle. Na mistrovství světa v počítačové hře DOTA 2 se hraje o 560 milionů korun

„Tam se hraje už dokonce o velké peníze, hraje se tam o stipendia. Protože v Americe je studium většinou placené, tak se tam hraje také o volné roky, kdy člověk nemusí nic platit. A jsou schopni tam na univerzitní turnaj vyprodat celou halu, jako my tady stadion na hokejové derby,“ vysvětluje David Adamus.

Esport tým VŠB-TUO chce i díky nové učebně zvýšit celkový zájem o soutěžní hraní počítačových her. A dostat Česko na stejnou úroveň, jaká je třeba v Americe.

Spustit audio