Řada včelařů bude letos bez medu. Včelstva jim skosila varroáza

20. duben 2020 16:22

Bez většiny včelstev musí začínat letošní sezonu někteří včelaři v Moravskoslezském kraji. Včely totiž skosila varroáza. Najdou se i chovatelé, kteří musí začínat úplně znovu. Třeba Karel Hýl ze Staré Vsi nad Ondřejnicí přišel o všechna včelstva. Ještě v loňském roce jich přitom choval více než dvacet.

S předsedou staroveských včelařů Karlem Hýlem stojíme na jeho zahradě. Před námi je několik desítek úlů, ale bzučení včel není slyšet. „Vzorek mrtvých včel jsem poslal do výzkumného ústavu a bylo mi sděleno zjištění, že ta včelstva byl napaden virem,“ říká Hýl. Sezóna je pro něj ztracená. „Letošní rok je přípravou do budoucna,“ dodává.

Problémy s úhyny včelstev potvrzují i jiní včelaři. „Úhyny včel jsou větší než 30 procent. Objevuje se to pravidelně co čtyři, co pět roků,“ říká například Jaroslav Kopeček z Pržna na Frýdecko-Místecku.

Situaci monitoruje Český svaz včelařů. Jeho předsedkyně Jarmila Machová říká, že s varroázou, tedy infekčním onemocněním včel, které úhyny způsobuje, mají problémy i v jiných částech republiky. „Není to plošné, je to lokální. Moravskoslezský kraj na tom není moc dobře s ohledem na jiné kraje, ale není to plošný úhyn,“ dodává.

Podle ní za hynutím včelstev často stojí i chovatelské chyby ze strany včelařů.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související