Med spíše rozdává, než prodává. Vladislav Wrana z Albrechtic se včelám věnuje už 60 let

2. srpen 2019

Včelaři v Albrechticích se pravidelně sdružují už přes osmdesát let. Starají se o tři sta včelstev a vzájemně si pomáhají a radí. Včelařství pro ně není jen zisk, ale především vášeň, které se někteří z nich věnují už desítky let.

„Dva nástavky mám jako plodiště, kde se včelky rodí a ukládají med, a třetí je pro mne. Ta nasládlá vůně, kterou tady cítíte, to odpařují šťávu z květů, musí ji zahustit,“ vysvětluje člen spolku a bývalý předseda Vladislav Wrana v jednom ze svých včelínů.

Celkem má pětadvacet úlů, v každém z nich přes 50 tisíc včel. Včelařství propadl už na základní škole, proto se v dospělosti přidal ke spolku včelařů, ve kterém je už šedesát let.

„V roce 1934 sedmnáct včelařů, co mělo 110 včelstev, založilo včelařský spolek pro Albrechtice a okolí. V průběhu let se měnily i osudy naší včelařské organizace – byly vzlety a také zákaz spolčování v době německé okupace. Po válce měla organizace 42 členů, kteří měli 111 včelstev,“ přibližuje začátky organizace Vladislav Wrana.

Zahrady bez jediného květu

„Tehdy se v Albrechticích hospodařilo ekologicky a bez chemie. Ale se změnou hospodářství, zemědělství, rozvojem průmyslu a dopravou se měnilo i včelařství. Přišel celosvětový přenos nákaz, úbytek květeny. A projevuje se to i v Albrechticích. Jmelí decimuje lípy, ze zahrad mizí ovocné stromy, mizí i květné zahrady a v módě jsou anglické trávníky bez jediného kvítku,“ upozorňuje včelař.

Přesto, že se doba změnila, včelařství nepřestává Vladislava Wranu bavit a u včel tráví většinu volného času. Bez vidiny zisku, protože jak sám říká, med spíše rozdává, než prodává.

Spustit audio

Související