Radnice v Třinci řeší problémy s parkováním na sídlištích. Zvažuje i stavbu parkovacího domu

30. duben 2018 12:05
Zprávy , Zprávy

Dělníci se pustili do úprav ulice Slezské v Třinci. Částečně se díky tomu vyřeší problémy s parkováním na přilehlém sídlišti. Dosud tam motoristé auta nechávali na okraji cesty i v zatáčkách, teď tam vznikne skoro 70 kolmých parkovacích stání. Práce na sídlišti potrvají do června.

Pan Rudolf Kavulok, který na sídlišti bydlí, úpravy vítá. „Na parkování je tady málo míst a hodně aut. Za poslední roky jich přibylo tolik, že je z parkování problém. A komplikované to měli třeba i hasiči,“ říká.

Stavební úpravy schvaluje i další obyvatel sídliště, který je právě na procházce se psem. Lituje ale stromů, které dělníci pokáceli. „Pokud jde o parkování, tak to byla zoufalá situace. Teď se to zlepší, ale odešla řada stromů, to je kyslík,“ dodává.

Podle místostarosty Třince Iva Kalety (nez.) ale zeleň na sídlišti zůstane, stromy se budou vysazovat po skupinách.

„Stromy jsme samozřejmě káceli, ale musí být provedena náhradní výsadba. Stromy už ale nebudou souvisle – vždycky bude takové ‚hnízdo‘ pro parkování, zase zeleň a zase parkování. Takže bude to takové rozprostřené, ale určitě zeleň zůstane,“ ujišťuje místostarosta.

Součástí změn na sídlišti budou i nové chodníky a povrchy cest. A výsledkem stavebních úprav bude přesně 67 parkovacích stání. „Což ovšem neznamená 67 nových parkovacích míst, ale 67 legálních parkovacích míst pro auta,“ upozorňuje místostarosta.

Ne všude je možné podobnými úpravami jako v ulici Slezské parkování řešit, hlavně kvůli úzkým cestám. Třeba na dalším velkém sídlišti v Třinci, na Sosně, možnosti na lepší parkování jsou.

„Výhledově je tam počítáno s parkovacím domem, který by se tam mohl vejít. Případně mezi hřbitovem a Sosnou je místo, kde by se dalo postavit záchytné parkoviště. Lidé by to neměli pod domem, na druhou stranu město ze zákona nemusí zajišťovat parkovací místa, o to by se měl starat majitel vozidla. Do budoucna tam bude možno zajistit stání,“ dodává místostarosta Kaleta.

autor: iha
Spustit audio