Rekonstruované kino Luna v Ostravě už má novou fasádu, otevře v březnu

2. listopad 2014

Poslední klasické jednosálové kino v Ostravě, a to Luna v Zábřehu, je dočasně uzavřené. Místo filmových dialogů a melodií se z něj ozývá zvuk vrtaček a bouchání kladiv. Dělníci se totiž pustili do rekonstrukce přes 40 let starého interiéru vestibulu. Skončit by měla v březnu a diváci se pak mohou těšit třeba na novou kavárnu.

„Měníme elektroinstalace, vodovodní přípojky,“ popisuje ředitelka kulturního zařízení Sylva Kocurová.

Rekonstruuje se celý prostor, a tak je zatím všude plno suti. „Po pravé straně vznikne prostor pro kavárnu, kde budeme moct našim návštěvníkům nabídnout občerstvení,“ doplňuje Kocurová.

Opravovat se budou i sociální zařízení. „Protože jsme letos na podzim oslavili 44 narozeniny. A přestože se interiér možná návštěvníkům zdál být ve formě, tak přeci jen ty roky jsou na něm poznat,“ říká Sylva Kocurová.

Přestože v interiéru bude spousta věcí nových, kino by si mělo zachovat svůj původní architektonický ráz, upozorňují autoři projektu, architekti Ondřej Klimek a Zbyněk Jendryka.

„Kino Luna má specifické diváky. Je to jiné, je to dobová záležitost, kterou jsme jen přepsali do nových materiálů a technologií,“ říkají s tím, že úpravy konzultovali s původním autorem návrhu, architektem Bronislavem Firlou.

Kino už má nové sedačky, promítací techniku nebo fasádu. A po dokončení vestibulu přijde na řadu právě ještě prostor před kinem, kde je teď popraskaný asfalt a rozbité betonové květináče.

„Budou tam zcela nové prvky. Speciální koberec, který snad bude i evropským unikátem, nové osvětlení a také vodní prvky, včetně fontány,“ říká mluvčí radnice Ostrava-Jih Michael Kutty.

Pro filmové fanoušky se kino otevře zase v březnu.

autor: iha
Spustit audio