Rektor Ostravské univerzity chce odvolání děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka

20. červen 2019 13:26

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata navrhne v nejbližších dnech Akademickému senátu odvolání děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka. Reaguje tak na šetření Národního akreditačního úřadu.

To prokázalo, že se na fakultu dostali uchazeči, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení. Lékařské fakultě teď hrozí odejmutí akreditace na obor Všeobecné lékařství a podle Jana Laty je odvolání děkana způsob, jak tomu předejít.

„Jestliže my máme být věrohodní vůči Národnímu akreditačnímu úřadu, tak nemůžeme být věrohodní tím, že přijali jsme všechna opatření, ale člověk, který toto dělal, tam stále zůstává,“ vysvětluje Lata.

Děkan Arnošt Martínek pro ČTK  uvedl, že výtce rektora nerozumí. A že se v dané době ve vedení fakulty vystřídali tři děkani. Odpovědnost podle něj nese i samotný rektor jak garant oboru.

„On sám s důvody svého odvolání nesouhlasí, ale považuje za správné a korektní nejprve své stanovisko a své důvody nesouhlasu sdělit členům Akademického senátu, kteří budou v pondělí o jeho odvolání rozhodovat,“ říká mluvčí Lékařské fakulty Hana Hanke.

Spustit audio

Související