Na Lékařskou fakultu Ostravské univerzity byli přijati studenti, kteří neprošli zkouškami

13. prosinec 2018 06:10

Potvrdil to rektor Jan Lata. Přesto se Arnošt Martínek znovu stane děkanem lékařské fakulty. Rektor uvedl, že v tuto chvíli nemá k nejmenování důvod. O tom, zdali staronový děkan pochybil či nikoliv, rozhodne Národní akreditační úřad.

„V některých případech skutečně nebylo transparentní odvolací řízení a v některých případech byli přijati studenti, kteří nesplnili přijímací zkoušky. Týká se to všech posledních deseti let,“ upřesňuje rektor Jan Lata, s tím, že podle vysokoškolského zákona o přijetí studenta na základě odvolání rozhoduje výhradně děkan.

Staronový šéf lékařské fakulty Arnošt Martínek se obrátil na právníky fakulty. A jak sám říká, podle nich žádnou chybu neudělal. „Právní názor právníků rektorátu a právní názor právníků děkanátu je v této věci rozdílný. Domnívám se, že stanovisko k tomu zaujme Národní akreditační úřad, který tady ohlásil kontrolu, a jeho závěr bude směrodatný,“ říká Martínek.

Arnošta Martínka do funkce v listopadu znovu zvolil akademický senát. Rektor ale jeho jmenování pozdržel právě kvůli nesrovnalostem okolo přijímacího řízení. Teď ale Jan Lata potvrdil, že ho dnes jmenuje.

Ostravská univerzita chce zabránit tomu, aby se podobné problémy v budoucnu opakovaly.  Chystá proto sérii opatření, jedním z nich by mohlo být třeba to, že by děkanům pomáhala odvolání řešit speciální komise.

Spustit audio

Související