Lékařská fakulta v Ostravě chce do tří let začít s výukou stomatologie

6. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Lékařská fakulta Ostravské univerzity (OU) spustí přípravy nového oboru stomatologie. Původně ho sice zástupci OU chtěli i kvůli nedostatku peněz odložit, nakonec ale chtějí mít do roka v ruce klíčovou analýzu.

Při cvičeních z anatomie se dnes v lavicích Lékařské fakulty tísní desítky budoucích lékařů. Za několik let by mezi nimi mohli být i budoucí zubaři. Ostravská univerzita už teď usilovně shání potřebné odborníky, kteří by mohli připravovat v Ostravě dentisty.

„V rámci České republiky je počet garantů, kteří mají titul docent nebo profesor a jsou v oboru vědecky aktivní, hodně limitovaný. To je přitom podmínka akreditační komise ministerstva školství, kterou musíme splnit,“ potvrzuje děkan Lékařské fakulty OU Pavel Zonča.

Už teď chystají zázemí pro výuku i odbornou přípravu budoucích zubařů. Využít přitom chtějí i chystanou cvičnou nemocnici za zhruba 290 milionů korun, kde budou mít studenti k dispozici takzvané fantomy pro nácvik nejrůznějších zákroků.

„Reálné je, že v průběhu příštího roku se budou adaptovat už prostory, a koncem příštího roku je možné, že první studenti už budou prostory simulačního centra i využívat,“ dodává děkan.

Klíčový bude pro Lékařskou fakultu příští rok, kdy chce dokončit speciální analýzu, kterou potřebuje pro žádost o státní dotaci.

„Celá řada faktorů, které jsou vstupní, se jeví jako ne úplně optimistické. Ta analýza musí být ze všech úhlů pohledu velmi důkladná – co se týče personálního i materiálního vybavení, zajištění infrastruktury. To všechno musíme důkladně zanalyzovat a zmapovat, aby ten výsledek samozřejmě byl takový, jakou máme představu, že by měl být,“ vysvětluje proděkanka fakulty Zuzana Čermáková.

Poté Lékařská fakulta požádá o akreditaci stomatologie a v roce 2019 by chtěla přijmout první studenty.

Jenom příprava nového oboru bude Ostravskou univerzitu stát víc než 100 milionů korun, další peníze pak bude potřebovat na jeho fungování. O podpoře tak chtějí představitelé vysoké školy jednat se zástupci regionu i měst.

autor: stj
Spustit audio