Ostravská univerzita postaví v centru Ostravy dvě nové budovy. Má na ně miliardu

4. říjen 2018 08:50

V nových budovách bude zázemí pro sport, technologie i umělecké obory. Na stavbu škola získala více než miliardovou evropskou dotaci. Univerzita tak konečně získá vlastní sportoviště, které jako jediná v zemi nemá. Studenti fakulty umění zase budou moct opustit provizorní prostředí budov ve městě, které pro ně nejsou příliš uzpůsobené.

Dvě samostatné budovy vyrostou na Černé louce za Divadlem Antonína Dvořáka. V první bude zázemí pro Katedru studií lidského pohybu. „Budova samotná obsahuje velký sportovní sál, gymnastické sály, lezeckou stěnu – je to vlastně kompletní vybavení,“ popisuje vedoucí projektového oddělení univerzity Petr Svoboda.

Rozsáhlá sportoviště přitom nebudou sloužit jen studentům, prostor bude moct využívat i veřejnost. Dominantou budovy, která upoutá už zvenčí, bude běžecká dráha v patře.

„Možná je to až provokativní, nicméně její účel není jenom to, aby se tam chodilo běhat. Ta běžecká trať jde vlastně přes laboratoře, kde bude ten pohyb zkoumán. A unikátní je i střecha, která je zelená, ale dá se využít i ke sportování a předpokládáme, že bude nonstop otevřena veřejnosti,“ dodává Svoboda.

Vizualizace nových budov Ostravské univerzity na Černé louce

Druhá z budov poskytne zázemí pro studenty hudebních i vizuálních umění. Veřejnost pak bude lákat třeba na mezinárodní výstavy či koncerty. „Opět se nám podařilo získat kompletní dotaci se vším, co jsme potřebovali. Je tam výstavní prostor a je tam i malý komorní sál,“ popisuje Svoboda.

Areál univerzitě umožní i výuku nových oborů, půjde třeba o průmyslový design nebo trenérství. To spolu s pěkným prostředím by mělo být atraktivní pro studenty, a to i ty ze zahraničí.

„Samozřejmě nejen v rámci Erasmu se snažíme přitahovat zahraniční studenty, ať už jsou to studenti z Číny, nebo jsou to studenti ze západní Evropy. A toto je jednou z věcí – moderní architektura a nové obory. A třeba i organizovat mezinárodní letní školy,“ míní Daniel Jandačka z katedry studií lidského pohybu.

Areál chce univerzita postavit do tří let. Zatím je na tomto místě svět miniatur a tramvajová smyčka, které město přesune jinam. Pozemky Ostrava univerzitě darovala.

Nový život pro Černou louku - vznikne zde univerzitní areál za miliardu
autor: iha
Spustit audio

Související