Ostravská VŠB prodá současné sídlo Ekonomické fakulty v centru města

9. červen 2018 06:50

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) chystá prodej současného sídla Ekonomické fakulty v centru Ostravy. Krok univerzity souvisí se stěhováním fakulty do porubského kampusu a budoucí výstavbou nového zázemí.

Ekonomická fakulta sídlí na Sokolské třídě od roku 1977. Univerzitní logo má ale do několika let zmizet z vchodových dveří nadobro. Vedení VŠB-TUO už v porubském kampusu vybírá nejlepší variantu.

„Každá ta varianta je v podstatě o umístění buď přímo uprostřed kampusu nebo na okraji místo těžkých laboratoří. Pokaždé se samozřejmě u té změny musí uvažovat, že by to tomu kampusu mělo přinést nějakou výhodu, synergický efekt. A není to jen o učebnách a kancelářích, je to třeba i o parkování,“ říká mluvčí univerzity Petra Halíková.

Dodává, že jsou teprve na začátku a že vše budou směřovat k roku 2022, kdy by chtěli spustit stěhování do nového sídla. Náklady se budou odvíjet od získaných dotací i prodej budov v centru města.

Starostka centrálního obvodu Petra Bernfeldová (Ostravak) se s rozhodnutím VŠB-TUO smiřuje těžce, zároveň se obává dalších prázdných budov v centru města. „Ty zásahy ta budova určitě potřebuje a taky znám vnitřní uspořádání – stejně tak jako my jsme se rozhodli přestěhovat do budovy po bývalé spořitelně, protože jsme viděli, že bude těžko hledat nějaké využití, tak si myslím, že bude těžké hledat využití pro budovu na Sokolské třídě,“ dodává starostka.

Stávající sídlo ekonomické fakulty v centru města

Její slova potvrzuje i soudní znalkyně pro oceňování nemovitostí Pavla Brady. „Myslím si, že bude velmi komplikované najít kupce, který by našel nějaké smysluplné využití pro školskou budovu. Ty budovy jsou specifické, mívají vysoké stropy, dispozice pro výuku. Pokud by se budova měla využívat jinak, vyžadovalo by to poměrně vysoké investice. A pochybuji, že takových investorů je větší množství,“ míní znalkyně.

Případní zájemci o budovu na Sokolské třídě navíc ve svých plánech musejí počítat i s omezeními, která souvisejí s památkovou ochranou.

autor: stj
Spustit audio

Související