Ostravská univerzita vybuduje nové zázemí pro fakultu umění

18. duben 2018 07:50

Ostravská univerzita dokončuje projekt na vybudování nového areálu za Divadlem Antonína Dvořáka. Má přitom ambici vytvořit špičkové zázemí pro sportovní a umělecké obory. Kromě sportovišť tam budou unikátní laboratoře pro výzkum pohybu. Fakulta umění by tam měla mít také komorní sál a kvalitní nahrávací studio.

Nové univerzitní zázemí pro sport, zdraví a technologie bude tvořit především velká hala pro míčové hry, gymnastický sál, běžecké dráhy a laboratoře pro katedru studií lidského pohybu.

„My potřebujeme zkoumat člověka v přirozeném pohybu, proto ty dráhy musí navazovat na to výzkumné pracoviště – ten běžec jím rovnou proběhne – budou tam kamery, běžec může mít na sobě čidla,“ vysvětluje kancléřka Ostravské univerzity Monika Šumberová.

I pro mimořádný výzkum zdravého stárnutí v průmyslovém regionu bude sloužit spánková laboratoř nebo magnetická rezonance. „Budete vědět, kde se vám při tom pohybu hromadí krev. Tím, že tam půjdete bezprostředně po výkonu, budou to úplně jiné výsledky, když sportovec musí někam dojít, mezitím se uklidní,“ dodává Šumberová.

Vedle sportoviště bude nové zázemí pro část fakulty umění s názvem Klastr umění a designu. „První etapa by měla zahrnovat hlavně hudební část. Pak tam bude centrum digitálních technologií, galerie, laboratoř a doufáme v unikátní sál pro komorní hudbu,“ říká děkan Fakulty umění František Kowolowski.

„Chceme dosáhnout unikátní akustiky už tím, jak tu stavbu založíme. To bude betonový skelet obehnaný obálkou. Tím dosáhneme unikátního odhlučnění od vibrací, které by mohly být způsobeny třeba tramvajemi. Zároveň tam bude nahrávací studio, přičemž v Česku jsou taková jen dvě,“ doplňuje Monika Šumberová.

Speciálně hudební obory fungují v nevyhovujících podmínkách. Podle rektora Jana Laty to škole škodí i při získávání mladých talentů. „Nejsme schopni vyhovět například zájmu zahraničních studentů, protože výuka a učitelé jsou velmi kvalitní, ale podmínky objektivně dobré nejsou,“ připomíná rektor.

Ostrava záměr podpořila darem pozemků za 42 milionů korun. Univerzita má šanci získat na projekt dotaci z Evropské unie ve výši 900 milionů. Pokud uspěje, začne příští rok v létě stavět. Areál, který bude sloužit i veřejnosti, by mohl být hotový za tři a půl roku.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Související