Budova rektorátu univerzity je laboratorní kopií dolu. Unikátní šachta slouží výuce

16. duben 2018 13:15
Zprávy , Zprávy

Budova ostravského rektorátu Vysoké školy báňské ukrývá republikový unikát. Z nejvyššího patra vede do podzemí 34 metrů dlouhá šachtice, která v podzemí navazuje na speciální chodbu. Studenti geodézie a důlního měřičství si v ní pomocí olovnic zkoušejí měřit vzdálenosti a míry podobně jako ve skutečném dole.

Rostislav Dandoš, vyučující na VŠB-TUO, otevřel speciální poklop do šachtice a před sebou má sérii navijáků. „V tom dole je sice ta práce složitější, ale ten princip je pořád stejný,“ říká.

V měřičské chodbě stojí několik pilířů. Ty v dřívější době sloužily kalibraci pásem. „Když studentům zhasneme světla, tak se opravdu aspoň trochu cítí jako v dole,“ dodává Dandoš.

Doly v Moravskoslezském kraji sice zavírají, přesto ale důlní měřič uplatnění najde. „Práce důlního měřiče není spojena čistě jen s dolem, ale bavíme se o všech pracích v podzemí – tedy o tunelech, kolektorech, metru. A pochopitelně se bavíme o všech povrchových lomech,“ upozorňuje vyučující z Katedry geodézie a důlního měřictví.

Velká část absolventů pak směřuje do zahraničí do velkých těžebních organizací. O absolventy ostravského důlního oboru je zájem ve Skandinávii.

„Je to pro nás velká pomoc, protože se v dnešní době nedostaneme běžně do dolu. Takže si nějak potřebujeme pomoct nastínit tu situaci, která v dole je,“ vysvětluje studentka Kateřina Prokešová.

V současnosti na ostravské VŠB studují obor důlní měřičství zhruba tři desítky studentů.

autor: stj
Spustit audio

Související