Věž dolu František v Horní Suché se občas mění v unikátní rozhlednu s vzducholodí

25. říjen 2017

Těžní věž někdejšího Dolu František v Horní Suché se otevřela lidem. V rámci měsíce věží a rozhleden si tak zájemci můžou vůbec poprvé prohlédnout celé zařízení a hromadně vystoupat úplně na střechu odkud je vidět daleko do okolí.

Správce průmyslového areálu v Horní Suché Marek Chwistek vchází skrz starší železné dveře. Je tady spousta transformátorů, drátů, a když se člověk podívá nahoru, tak uvidí i vzducholoď. „Ta bude sloužit k měření ovzduší přes VŠB-TUO,“ říká správce.

Ukrytá vzducholoď, která bude sloužit k měření ovzduší

Jsou tady samozřejmě i ovládací skříně a stále se tady těží – metan, který pak slouží k vytápění areálu.

Nahoru na věž se dostanete dvěma způsoby – výtahem nebo pěšky. Schodů je 386 přes devět pater do výšky 68 metrů. „Kdybychom to ale přepočítali na bytová patra, tak je to 23 pater,“ vysvětluje Marek Chwistek cestou na věž. Pak vás čeká další schodiště na střechu, která je ve výšce 86 metrů.

Po výstupu vás čeká odměna v podobě krásného výhledu do dáli. „První, co člověka upoutá, je vodní plocha rybníku či jezera Nebesák, který je známý sportovním rybolovem systémem chyť a pusť. Potom můžeme vidět teplárnu v Karviné, vzadu elektrárnu Dětmarovice, Důl ČSA. A pokud je dobrá viditelnost bez oparu, je vidět až do Polska,“ ukazuje na obzor správce. Z druhé strany pak uvidíte Beskydy.

Letos naposledy se lidé na těžní věž v Horní Suché můžou podívat v sobotu 28. října. „Snad se to bude opakovat i příští rok,“ věří správce areálu Marek Chwistek.

autor: Stanislav Janalík
Spustit audio

Související