Ostravská Černá louka bude upravenější a barevnější. Město chystá její estetizaci

4. květen 2017

Ostravské výstaviště Černou louka čekají úpravy za desítky milionů. Začnou v polovině května opravou cest. Příští rok budou pokračovat sadovými úpravami, výměnou laviček a povrchu chodníků nebo vytvořením hracích ploch pro děti. Vše má podtrhnout rekreační ráz areálu a omezit vjezd aut. Dříve připravovanou zásadní proměnu lokality se spoustou staveb ale radnice zatím nezavrhla.

Lidé, kteří chodí na Černou louku pravidelně, jsou rádi, že se tady zatím žádné velké změny nechystají. „Je to tady dobré pro děcka, je tady zeleň, využívají to tady chodci, cyklisté i běžci a hlavně pejskaři. Byla by škoda to zastavovat,“ říká Vladimír Hýbl, který bydlí v centru a denně tady venčí psa.

Kvůli klidu a zeleni tady chodí i Věra Zajícová. „Vidím, že je to lepší rok od roku, že se starají. Mělo by to sloužit ke sportovnímu vyžití, pro malé děti tady udělali nové hřiště. Prostě prostor pro relax,“ oceňuje dosavadní zásahy města v areálu.

„Loni jsme vyměnili chodníky. Letos se bude opravovat komunikace vedoucí od Pivovarské kolem Cooltouru až za pavilon C. Příští rok to bude mnohem zajímavější, bude se upravovat centrální část, vzniknou tam různé hrací prvky pro děti, aby se tam mohly vyřádit,“ říká náměstek primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Na příští rok je také naplánovaná výsadba nové zeleně. „V každém ročním období by nás tam měla překvapit nějaká barva, ať už jde o cibuloviny, keře nebo stromy. Měly by zářit barvami od jara do podzimu. Na to se těším,“ dodává náměstek.

Do budoucna ale radnice nevzdává záměr provést zásadní proměnu Černé louky podle studie nizozemské kanceláře, která v roce 2010 vyhrála urbanistickou soutěž. Byl to jeden z klíčových projektů v boji o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava ho ale nezískala a na vybudování nové moderní čtvrti nesehnala investora.

„Ostrava stále zastává své rozhodnutí realizovat vítězný návrh holandské firmy Maxvan. Ty stavební úpravy, estetizace či humanizace, je pouze záchovná údržba, která dosud Černé louce chyběla,“ potvrzuje hlavní architekt Cyril Vltavský.

Město zároveň zavrhlo zvažovaný nápad postavit na Černé louce Fakultu umění Ostravské univerzity. Vybralo pro ni pozemky za Divadlem Antonína Dvořáka, kde by mohlo stát také univerzitní Centrum zdravého pohybu.

Vítězný návrh nové podoby Černé louky
autor: Petra Sasínová
Spustit audio