Renata Drössler, Poprvé

16. září 2020

Když se řekne šanson, asi se téměř všem posluchačům vybaví jméno Hana Fialová, která je nerozlučně spojena především s nepřekonatelnou interpretací písní slavné Edith Piaf. Náš region je však kolébkou mnoha dalších talentů. A šanson báječně ovládá také třinecká rodačka Renata Drössler.

Tato herečka a zpěvačka až do roku 1990 působila v angažmá na polské scéně Těšínského divadla. Poté vystupovala v předních českých hudebních divadlech, z kterých zmiňme jen Semafor, Hudební divadlo Karín či Divadlo pod Palmovkou.

Renata Drössler se šansonu věnuje dlouhodobě, o čemž svědčí její v pořadí už páté album. Nahrávka vznikla v olomouckém studiu Českého rozhlasu a podílel se na ní vynikající český pianista rovněž ostravský rodák Petr Ožana. Ten je autorem nejen klavírního doprovodu, ale rovněž i hudby a některých textů.

Dnes jsem pro vás vybral právě autorskou písničku Petra Ožany s názvem Poprvé. Je to typická kabaretní píseň o tom, že ne každá žena má trpělivost se záletným mužem. A co teprve když jde o pianistu a jeho zpěvačku? Nemůže to skončit jinak než tragicky. Víc ale neprozradím, ostatně v písničce zpěvačky Renaty Drössler a pianisty Petra Ožany všechno najdete.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.