Řepiště lákají turisty na unikátní kostel a na větrný mlýnek

3. listopad 2016

Větrné mlýnky byly dříve ve Slezsku hodně rozšířené. Sloužily většinou k mletí obilí na šrot pro hospodářská zvířata. Dnes už ale větrné mlýnky tak často neuvidíme. Třeba v Řepištích na Frýdeckomístecku bývaly mlýnků desítky, zachránit se ale podařilo jediný, který léta chátral na jedné z tamních zahrad.

Nedaleko centra obce stojí větrný mlýnek. „Je poslední dochovaný, který u nás byl. Bohužel byl ve špatném technickém stavu, takže celá dřevěná část je replika, ale kovové části jsou původní,“ říká starosta Rostislav Kožušník.

Mlýnek v Repištích je jedním ze tří, které se za pomocí dotace Moravskoslezského kraje podařilo v regionu zrekonstruovat. Ty další dva stojí ve Václavovicích a v Šenově.

Čtěte také

„Tento mlýnek je atypický, protože většina jich byla asi o metr a půl vyšší. Tento je patrový a patrový byl patrně proto, že ta spodní část sloužila pro ustájení hospodářských zvířat typu kozy, ovce, případně skladování nějakých věcí potřebných pro hospodářství,“ vysvětluje.

Obilí se mlelo nahoře. Aby však bylo kvalitně pomleto, musel se proces opakovat až osmkrát. Mlynář se tady po schodech dost nachodil.

Informační tabule s historií větrných mlýnků na Ostravsku

U mlýnku stojí naučná tabule. „Mapka i povídání vás vlastně navádí, abyste navštívili další, protože každý je trošičku jiný, a vzájemně se doplňují,“ dodává starosta Kožušník.

Kdo by se chtěl do mlýnku v Řepištích podívat, může si zajít pro klíče na obecní úřad.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.